Een neerwaartse spiraal

De droogte komt bovenop decennia van conflicten, armoede en frequente uitbraken van ziekten in het land. ‘Somaliërs worden geconfronteerd met allerlei crises, de een na de ander,’ zegt Djoen. Momenteel grijpen ziektes als cholera en mazelen om zich heen. Het grote tekort aan water en voedsel maakt dat deze ziektes zich snel kunnen verspreiden. Kinderen met ondervoeding zijn vatbaarder voor deze ziektes.

Ik heb twintig dagen gelopen. Onze ezels zijn onderweg overleden. Vanaf dat moment heb ik mijn kleinkinderen in mijn armen gedragen.
De opa van een aantal kinderen met extreme ondervoeding

Dagenlang lopen voor hulp

De extreme droogte en aanhoudende onveiligheid in het land hebben honderdduizenden mensen van het platteland verdreven. Deze mensen proberen in steden voedsel, schoon water, onderdak en gezondheidszorg te vinden. Sinds begin dit jaar zijn 200.000 mensen naar de stad Baidoa getrokken. Andere mensen hopen hulp te krijgen in vluchtelingenkampen. Om op hun bestemming te komen, moeten mensen dagenlang lopen. Soms wel 150 kilometer. Lang niet iedereen haalt deze tocht in de brandende zon, zonder eten of drinken. ‘Ik heb twintig dagen gelopen,’ zegt een man van 75 jaar. ‘Onze ezels zijn onderweg overleden. Vanaf dat moment heb ik mijn kleinkinderen in mijn armen gedragen.’

500 kinderen per week behandelen

De nauwelijks functionerende klinieken in Baidoa kunnen de enorme aantallen patiënten met cholera en ondervoeding amper aan. Onze teams springen bij waar mogelijk, en hebben 20 voedingsklinieken rond de stad opgezet. In slechts één week tijd hebben we 800 kinderen onderzocht op ondervoeding en 700 kinderen opgenomen in ons voedingsprogramma. Nog steeds behandelen we gemiddeld 500 kinderen per week. Meer hulp is dringend nodig, ook op de lange termijn. ‘Zonder duurzame hulp blijft de extreme droogte een zware tol eisen van de Somaliërs,’ besluit Djoen.

somalie ondervoeding arm van baby opmeten

Wat jij kan doen om te helpen?

Samen met jou zorgen we voor mensen in noodsituaties. Zoals bij de voedselcrisis in de hoorn van Afrika, na de overstromingen in Pakistan of de oorlog in Oekraïne. Voor mensen die ernstig ziek of gewond zijn, voor zwangere vrouwen en voor ondervoede kinderen. Wie dan ook, waar dan ook. Help vandaag nog mee. 

Ik help mee