Recordaantal mensen met corona in India

Al meerdere dagen op rij zijn een recordaantal mensen besmet geraakt met corona in India. Ook het aantal doden in India was wereldwijd niet eerder zo hoog als nu. Om snel te bepalen welke zorg patiënten nodig hebben en hoe dringend de hulp is, voeren onze teams triage uit in het Shatabdi-ziekenhuis en ons eigen coronabehandelcentrum. Patiënten worden gescreend op zowel corona als tuberculose, een andere veelvoorkomende infectieziekte in India. Mensen met zowel tuberculose als corona worden doorverwezen voor behandeling naar het Sewri-ziekenhuis. Mensen die alleen besmet zijn met het coronavirus, worden doorverwezen naar speciale coronabehandelcentra.

Identificatie, screening en triage

We delen preventiekits uit en bieden telefonisch hulp en informatie aan kwetsbare mensen, waaronder ouderen en mensen met diabetes. Onze teams ondersteunen het Jumbo-ziekenhuis in Mumbai in twee tenten, met elk plek voor 1.000 IC-bedden. We helpen verschillende gezondheidsfaciliteiten met zuurstoftherapie, gezondheidspromotie en water- en sanitaire activiteiten. Onze teams onderzoeken hoe we onze hulp de komende tijd nog verder op kunnen schalen.

Patiënt Pramod laat zijn temperatuur controleren door Arts, Dr. Ilham. © Abhinav Chatterjee/MSF
Gezondheidsvoorlichter Sheetal Jainavar geeft voorlichting over het coronavirus. © Abhinav Chatterjee/MSF

Gezondheidszorg compleet overweldigd

Dilip Bhaskaran is onze COVID-19-coördinator in Mumbai: 'De situatie is zeer zorgwekkend. De zorg wordt op dit moment compleet overweldigd. Wij staan klaar om onze werkzaamheden verder op te schalen en zo het zorgpersoneel te ondersteunen.'

De situatie is zeer zorgwekkend. De zorg wordt op dit moment compleet overweldigd.
Dilip Bhaskaran, COVID-19-coördinator

Eerdere COVID-19 hulp

Tijdens de eerdere coronagolf in India, hebben onze teams van midden juni tot en met augustus ruim 400.000 inwoners van Mumbai getest op corona. We hebben medische zorg geboden in ons eigen coronabehandelcentrum met 100 bedden, en zeep en mondmaskers uitgedeeld. In Patna ondersteunden onze teams de zorgmedewerkers met mentale zorg. Tot afgelopen februari werden mensen met milde coronaklachten behandeld. Aan kwetsbare groepen mensen, zoals mensen met een hoge bloeddruk of diabetes, werden mondmaskers en zeep uitgedeeld.