Vluchtelingen detentiecentrum Tripoli onder vuur genomen

vrijdag 26 april 2019

Vluchtelingen en migranten in het Qasr Bin Gashir detentiecentrum in Tripoli, Libië, zijn beschoten en gewond geraakt. Dit blijkt uit videobeelden die wij hebben gekregen van gedetineerden. Deze slachtoffers waren niet gevallen als er gehoor was gegeven aan de eerdere oproep tot evacuatie naar het buitenland van de 3.000 mensen in de detentiecentra in Tripoli.  

 

‘We zijn woest’, zegt Karline Kleijer, hoofd van de noodhulpafdeling. ‘Dit is het directe gevolg van de nalatigheid van de internationale gemeenschap. We roepen daarom vandaag opnieuw op tot onmiddellijke evacuatie. Tot die tijd blijven deze mensen het risico lopen om weer geraakt te worden bij een dergelijke aanval. De internationale gemeenschap moet direct actie ondernemen om deze duizenden mensen te evacueren en stoppen met het geweld alleen te veroordelen. Dat is zinloos.’

 

Foto- en videobeelden

Op 23 april waren er al berichten over een gewelddadig incident in het detentiecentrum Qasr Bin Gashir. Op dat moment zaten er ongeveer 700 mannen, vrouwen en kinderen vast. Er was echter geen duidelijkheid over wat er precies is gebeurd en wat de ernst van de gerapporteerde verwondingen was. Er zouden meerdere doden en zeker 12 gewonden zijn gevallen. We hebben inmiddels foto- en videobeelden gezien en door artsen laten analyseren, waaruit duidelijk naar voren komt dat de verwondingen door geweerschoten komen. De vele getuigenverklaringen over willekeurige aanvallen met vuurwapens bevestigen dit.

 

Still uit de video gefilmd tijdens de beschieting van het Qasr Bin Gashir detentiecentrum in Tripoli, Libië

 

Gewonde van de beschieting van het Qasr Bin Gashir detentiecentrum in Tripoli, Libië. Still uit de video gefilmd tijdens die beschieting.

 

Inhumane omstandigheden

De mensen in het Qasr Bin Gashir detentiecentrum zijn op 24 en 25 april naar het Zawiya detentiecentrum gebracht. Ze bevinden zich niet meer dichtbij de gevechten, maar worden alsnog vastgehouden onder inhumane en gevaarlijke omstandigheden.

 

Burgers beschermen

Wij roepen alle betrokken partijen op om het internationale humanitaire recht te respecteren en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de burgers te beschermen. Ook moet medisch en humanitair personeel worden toegestaan om medische hulp te verlenen aan beide kanten van de frontlinie.