De gevolgen van de strenge Syrische winters

Elk jaar zien we de gevolgen van de strenge Syrische winters op de gezondheid van mensen. Mensen krijgen te maken met luchtwegaandoeningen en bevroren ledematen, maar ook met bijvoorbeeld diarree door de ontoereikende hygiënische voorzieningen. Daarnaast behandelen we een zorgwekkend aantal mensen met brandwonden. De kou drijft hen om vuur te stoken met onder meer plastic en luiers, bijzonder gevaarlijk. De recente cholera-uitbraak heeft de humanitaire situatie in de kampen verder verslechterd. Onze teams doen er alles aan om een nieuwe uitbraak het hoofd te bieden, te midden van alle andere gezondheidsbehoeften.

Aardbeving hulp Turkije Syrië

Hoe kun jij helpen?

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in nood te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen voor de slachtoffers van natuurrampen, zoals nu in Syrië en Turkije, maar ook van conflicten en ziekte-uitbraken. Help je mee?

Ik help mee

Wat is de situatie in Syrië?

In Syrië is het al bijna twaalf jaar oorlog. De afgelopen jaren zijn miljoenen mensen voor het geweld gevlucht. Veel mensen verblijven in vluchtelingenkampen in het noordwesten van het land, waar het ‘s winters bijzonder koud wordt. Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp in deze vluchtelingenkampen, en laat de mensen niet in de kou staan. Op dit moment is Syrië getroffen door zware aardbevingen. Deze ramp heeft tot nu toe duizenden mensen het leven gekost. Ook het aantal gewonden loopt hard op. Honderden huizen zijn vernietigd, vele mensen slapen op straat uit angst voor naschokken. In Idlib, in het noorden van Syrië, zien we een enorme toestroom van gewonden in de ziekenhuizen .

Een Syrische man is in gesprek met met onze arts tijdens een consultatie in onze mobiele kliniek in het kamp Qadimoon. © MSF
Onze teams verstrekken kleding, dekens, tentvloeren en isolatiemateriaal. © MSF