De gevolgen van de strenge Syrische winters

Elk jaar zien we de gevolgen van de strenge Syrische winters op de gezondheid van mensen. Mensen krijgen te maken met luchtwegaandoeningen en bevroren ledematen, maar ook met bijvoorbeeld diarree door de ontoereikende hygiënische voorzieningen. Daarnaast behandelen we een zorgwekkend aantal mensen met brandwonden. De kou drijft hen om vuur te stoken met onder meer plastic en luiers, bijzonder gevaarlijk. De recente cholera-uitbraak heeft de humanitaire situatie in de kampen verder verslechterd. Onze teams doen er alles aan om een nieuwe uitbraak het hoofd te bieden, te midden van alle andere gezondheidsbehoeften.

Een Syrische man is in gesprek met met onze arts tijdens een consultatie in onze mobiele kliniek in het kamp Qadimoon. © MSF
Onze teams verstrekken kleding, dekens, tentvloeren en isolatiemateriaal. © MSF

Wat is de situatie in Syrië?

In Syrië is het al bijna twaalf jaar oorlog. De afgelopen jaren zijn miljoenen mensen voor het geweld gevlucht. Veel mensen verblijven in vluchtelingenkampen in het noordwesten van het land, waar het ‘s winters bijzonder koud wordt. Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp in deze vluchtelingenkampen, en laat de mensen niet in de kou staan.