Storm Daniël

Duizenden doden en nog meer vermisten. Slechts enkele dagen na de verwoestende aardbevingen in Marokko ontvouwt zich opnieuw een ramp in een Noord-Afrikaans land. Storm Daniël raasde door het Middellandse Zeegebied, waardoor in het oosten van Libië twee belangrijke dammen zijn gebroken. Krachtige water- en modderstromen hebben in één klap grote delen van de stad Derna en omgeving verwoest.

De schade is enorm en hulp komt traag op gang, onder andere doordat het gebied moeilijk te bereiken is. Onze teams werkten al in Libië en zijn naar aanleiding van de storm afgereisd naar het getroffen gebied. We ondersteunen daar de Libische Halvemaan met lijkzakken, hygiënekits en medische kits. Het is belangrijk dat het grote aantal dodelijke slachtoffers zo snel mogelijk wordt geborgen. Niet alleen om mensen een waardige laatste rustplaats te bieden, maar ook om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Door de ontbinding van de lichamen en de grote hoeveelheden water is de kans op ziekte-uitbraken namelijk groot.

Er is op het moment een grote behoefte aan medische basiszorg, psychologische hulp en schoon water voor slachtoffers van de ramp. Onze teams hebben mobiele klinieken opgezet en ondersteunen ziekenhuizen. Ook wordt er voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen gezorgd.

Naast zichtbaar trauma veroorzaakt een ramp als storm Daniël ook enorme mentale schade bij slachtoffers en noodhulp werkers. Om die reden is er een grote behoefte aan mentale zorg waarvoor onze teams zich inzetten.

Steun Libië na storm Daniël

Steun mensen in nood

Samen met jou kunnen we nog meer mensen helpen. Mensen die getroffen zijn door aardbevingen, maar ook oorlogsgewonden, kinderen die ondervoed zijn of zwangere vrouwen. Wie dan ook, waar dan ook. Help je mee?

Doneer nu

De situatie in Libië

Libië ligt in het noorden van Afrika en is 40 keer zo groot als Nederland. Het landschap bestaat voor het grootste deel uit de Sahara: de grootste woestijn ter wereld. Dat verklaart het lage inwonersaantal van ongeveer 5 miljoen mensen.

Helaas is er op dit moment weinig rust te vinden in Libië. Sinds de val en dood van de langdurige heerser Quadhafi in 2011 heerst er onrust. Een centrale regering ontbreekt. Tegelijkertijd is Libië een een land waar veel Afrikaanse vluchtelingen en migranten zijn. Bij gebrek aan een werkend asielsysteem worden duizenden mensen opgesloten in overvolle detentiecentra. De omstandigheden hier zijn alarmerend en besmettelijke ziekten verspreiden zich snel. Velen proberen te vluchten: met een boot de Middellandse Zee op. In september 2023 is de stad Derna en omgeving getroffen door de verwoestende gevolgen van storm Daniël. Op dit moment vallen er al duizenden doden te betreuren.

Onmenselijke detentiecentra

Wij verlenen medische en psychische hulp in enkele detentiecentra, met name in Tripoli. We zorgen waar mogelijk voor medicijnen, drinkwater, en delen bijvoorbeeld zeep en voedsel uit. Wat we maar kunnen krijgen, en wat we maar kunnen doen. Veel detentiecentra zijn echter ontoegankelijk waardoor we veel mensen geen hulp kunnen bieden. Er is sprake van marteling, geweld, uitbuiting en gedwongen arbeid. Migranten die vluchten via zee worden onder dwang teruggebracht door de Libische kustwacht.

We vinden dat de wereld moet weten wat er in Libië en in de detentiecentra afspeelt. Onze teams doen wat ze kunnen en zien dagelijks de onmenselijke omstandigheden in de detentiecentra van dichtbij. De situatie is voor velen levensbedreigend. We roepen op tot evacuatie van mensen in detentiecentra en spraken al eerder Europese regeringsleiders op dit beleid aan.

Persoonlijke verhalen

  • Jij kunt met jouw bijdrage het verschil maken voor mensen die getroffen zijn door natuurrampen, maar ook voor andere mensen in nood zoals oorlogsgewonden, kinderen die ondervoed zijn en zwangere vrouwen. Wie dan ook, waar dan ook. Help je mee?

Onze hulpverlener Hinda praat met een 5-jarig meisje dat vastzit in een detentiecentrum in Libië | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon tent onderdak

Voor € 495 kunnen wij een tent kopen voor 1 vluchtelingenfamilie van zes personen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart