Een van onze hulpverleners in Libië.

Door Anne-Cecilia Kjaer

Verpleegkundige in Libië

70 lichamen in het water

De overlevenden van de schipbreuk vertelden ons dat zij op woensdagavond vanuit Libië waren vertrokken. Onderweg raakte de boot beschadigd. Het besluit werd genomen om terug te keren, maar een paar kilometer voor de kust begon de boot te zinken. De meeste mensen aan boord konden niet zwemmen. Vissers uit de omgeving spraken van zeker 70 lichamen in het water, velen worden nog vermist.

Ernstig tekort aan zuurstof

De meeste mensen die we aantroffen hadden kleine wonden of ademhalingsproblemen doordat ze zeewater hadden ingeslikt. Anderen waren er ernstiger aan toe. Ze lagen op de grond. De grijze kleur van hun huid duidde op een ernstig tekort aan zuurstof. Onze arts onderzocht hen eerst. We hebben 7 mensen met een ambulance naar ziekenhuizen in de buurt gestuurd.

Uitgeput en getraumatiseerd

Vervolgens onderzochten we de overige overlevenden en deelden we water en voedsel uit. Een man uit Soedan vertelde dat hij zijn vrouw en kinderen had zien verdrinken. Hij was in shock, uitgeput en zwaar getraumatiseerd.

Detentiecentrum in een pakhuis in Zintan, Libië | Artsen zonder Grenzen

Een van onze teams heeft in dit pakhuis in Zintan, Libië 700 mensen in een rampzalige situatie aangetroffen. Ziekten grepen om zich heen. Elke maand stierven er gemiddeld 2 mensen. Ze hebben direct 16 mensen naar het ziekenhuis overgebracht. Mensen zijn in Zintan, ten zuiden van hoofdstad Tripoli, maandenlang, sommigen zelfs jaren, opgesloten. Onder hen zijn mensen die door VN-organisatie UNHCR als asielzoeker of vluchteling erkend zijn.

Een van onze teams heeft in dit pakhuis in Zintan, Libië 700 mensen in een rampzalige situatie aangetroffen. © Jérôme Tubiana/MSF

Familieleden verdronken

De overlevenden die ik sprak hadden er al een hele reis opzitten. In hun zoektocht naar een betere toekomst vallen zij in de handen van verkeerde personen. Ze hebben hun familieleden zien verdrinken en zijn nu weer terug bij af.

Het lijden van mensen

Ik probeer de woorden te vinden om het lijden van deze mensen te omschrijven. Nu ik er middenin sta realiseer ik me dat dit bijna onmogelijk is. Wat deze mensen doormaken is niet in woorden te vatten.

Blijvend gevaar

De kans is groot dat de overlevenden in detentiecentra worden vastgezet. Daar wachten ze op een beter lot of een nieuwe kans om de oversteek te wagen. Waarmee zij hun eigen leven en die van hun geliefden in gevaar brengen.

Wat kan jij doen?

Wij kunnen ons werk niet doen zonder jouw steun. Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Samen staan we sterker voor mensen in nood. Help ons helpen en doneer.