Geen plek in de Amazone

In de Amazone bieden onze teams hulp in de steden São Gabriel da Cachoeira en Tefé. Beide steden liggen op een paar dagen varen vanaf de hoofdstad. Nu de ziekenhuizen in Manaus vol zijn en het heel zwaar hebben, is er geen plek om ernstig zieke patiënten vanuit São Gabriel da Cachoeira en Tefé door te verwijzen.

Arts Ebel en gezondheidsvoorlichter Uliana steken het meer van Tefé per boot over. © Diego Baravelli
Arts Ebel en gezondheidsvoorlichter Uliana komen aan in de wijk Abial, in de stad Tefé. © Diego Baravelli

Snelle toename coronapatiënten

In de eerste week van januari 2021 had een derde van de coronapatiënten in Tefé zuurstof(behandeling) nodig. Dit is gestegen tot twee derde van de patiënten. Niet alleen het aantal patiënten neemt toe, maar ook de staat waarin ze verkeren wordt slechter.

Als ze waren overgeplaatst, hadden ze een kans gehad om te overleven
Pierre van Heddegem, landencoördinator
corona-afdeling ziekenhuis tefe  amazone
De corona-afdeling van het ziekenhuis in Tefé. © Diego Baravelli

Dringend zuurstof nodig

'Als we meer weten over corona (COVID-19), hebben we meer kans om levens te redden. We weten in ieder geval dat we dringend zuurstof nodig hebben. En de mogelijkheid om ernstig zieke patiënten door te verwijzen naar een beter uitgerust ziekenhuis. Afgelopen week kon geen enkele patiënt van Tefé naar Manaus doorverwezen worden. Hierdoor verloren we drie patiënten. Als ze waren overgeplaatst, hadden ze een kans gehad om te overleven,' vertelt Pierre, landencoördinator van Brazilië.

We hebben nog maar een paar dagen zuurstof
Pierre van Heddegem, landencoördinator

Wanhopig op zoek

In de omgeving van de stad Tefé zijn er geen zuurstofgeneratoren beschikbaar om lege cilinders bij te vullen. Daarom moeten ze naar Manaus worden gestuurd. Wij hebben eind vorig jaar 50 nieuwe zuurstofcilinders gedoneerd aan het ziekenhuis van Tefé, maar omdat ze niet opnieuw gevuld kunnen worden, is de zuurstof bijna op. 'We hebben nog maar een paar dagen zuurstof in Tefé als het aantal coronapatiënten in dit tempo blijft stijgen’, voegt Pierre toe. Wij zijn wanhopig op zoek naar alternatieve oplossingen zodat ernstig zieke patiënten in Tefé geholpen kunnen worden. We kijken ook naar oplossingen om meer mensen in Manaus hulp te bieden.

Voorlichting in het ziekenhuis

artsen zonder grenzen corona gezondheidsvoorlichter amazone

Daar legt ze uit welke stappen patiënten en verzorgers moeten nemen om besmetting van het coronavirus te voorkomen. In de kraamkliniek van het ziekenhuis legt ze moeders uit hoe belangrijk het is om regelmatig hun handen te wassen en een mondmasker te dragen, zelfs als ze borstvoeding geven. © Diego Baravelli

Gezondheidvoorlichter Uliana bezoekt verschillende afdelingen van het regionale ziekenhuis in Tefé, Brazilië. © Diego Baravelli
Een meeting tussen onze teams en het zorgpersoneel van het regionale ziekenhuis van Tefé. © Diego Baravelli

Klein ziekenhuis

In het noordwesten van het Amazonegebied ligt de gemeente São Gabriel da Cachoeira. Ruim 90% van de bevolking behoort tot de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. De mensen hier leven in afgelegen gebieden met beperkte toegang tot medische zorg. Ook hier zien we een grote toename van coronapatiënten. In de eerste week van januari waren er vijf keer zoveel mensen met corona vergeleken met de laatste week van 2020. Wij ondersteunen een observatiecentrum voor coronapatiënten die is opgericht door het ministerie van Volksgezondheid. Er is een klein ziekenhuis met een eigen zuurstofvoorziening, maar als het aantal patiënten toeneemt, kan dat voor problemen zorgen. Dan staan ons dezelfde vreselijke vooruitzichten te wachten als in Tefé.

Coronavoorlichting

We sturen ook gezondheidsvoorlichters op pad om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan over corona. Hieronder zie je ons voorlichtingsteam in Tefé mondmaskers uitdelen aan mensen die in de rij staan voor de bank. Daarnaast knopen onze hulpverleners ook een praatje aan met mensen om voorlichting te geven. We vertellen wat corona inhoudt en hoe ze besmetting kunnen voorkomen.

Twee gezondheidsvoorlichters in actie. © Diego Baravelli
Twee gezondheidsvoorlichters in actie. © Diego Baravelli