Syrië

De bevolking van Syrië lijdt al jarenlang onder de nietsontziende oorlog in het land. Een einde aan het verbeten en bloedige conflict is niet in zicht.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Syrië

 

De oorlog in Syrië houdt onverminderd aan en wordt gekenmerkt door extreem geweld, aanvallen op burgers en ziekenhuizen en miljoenen vluchtelingen. Velen leven in belegerde gebieden en zijn daar vrijwel volledig afgesloten van hulp. De voorheen goed functionerende gezondheidszorg is ingestort en medisch personeel is schaars. De Verenigde Naties (VN) schat dat meer dan 10 miljoen Syriërs op de vlucht zijn, waarvan ruim 4,8 miljoen over de landsgrenzen. De humanitaire en medische noden onder de mensen zijn enorm.

 

Onveilig

Toch is het voor Artsen zonder Grenzen momenteel onmogelijk om op grote schaal hulp te verlenen in Syrië. Het wijdverspreide geweld (ook tegen medische hulp), de continu verschuivende frontlijnen en het gebrek aan medewerking van de Syrische regering staan grootschalige hulp in de weg. (Ondanks herhaaldelijke verzoeken aan de Syrische overheid krijgen wij geen toestemming om in gebieden te werken die door de overheid worden gecontroleerd.) Na de ontvoering van hulpverleners in januari 2015 besloten wij bovendien om geen hulp te geven in gebieden die door Islamitische Staat (IS) gecontroleerd worden.

 

Twee mannen in tranen bij de begrafenis van een omgekomen vriend. Tal-Abyad, Syrië.

 

Ziekenhuizen

Ondanks alle obstakels hebben we in Noord-Syrië meerdere ziekenhuizen. Daarnaast ondersteunen we doktersnetwerken en veldhospitalen door het hele land met medicijnen, medisch materiaal, hulpgoederen en medisch-technisch advies.

 

Medische zorg onder vuur

De medische hulp ligt echter ook voortdurend onder vuur. Ziekenhuizen, medisch personeel en patiënten zijn herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen. In 2016 zijn 32 door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen geraakt door bommen of mortiervuur, met fatale gevolgen. Er zijn naar schatting 814 medische hulpverleners omgekomen in Syrië sinds de oorlog begon (bron: American University of Beirut Commission on Syria.)

 

Chirurg Abu Wasim in een deels verwoest ziekenhuis in Oost-Aleppo, Syrië. Het ziekenhuis werd geraakt bij luchtaanvallen.

 

Hulp in buurlanden

Omdat we niet overal in Syrië kunnen werken, hebben we projecten opgezet in gebieden die aan Syrië grenzen, zodat mensen ons daar kunnen bereiken. We richten ons op die plaatsen waar er veel vluchtelingen zijn en waar zij belangrijke en specifieke medische zorg niet kunnen krijgen: Jordanië, Libanon, Irak en Turkije.

 

Augustus 2017

6
ziekenhuizen in Noord-Syrië
80
medische voorzieningen die wij ondersteunen
6
miljoen Syriërs zijn binnen de landsgrenzen op de vlucht
4,8
miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht
Sluit zoeken

Zoekveld