Syrië

De bevolking van Syrië lijdt al jarenlang onder de nietsontziende oorlog in het land. Een einde aan het heftige en bloedige conflict is helaas nog niet in zicht.

Oorlog in Syrië

De oorlog in Syrië houdt onverminderd aan en wordt gekenmerkt door extreem geweld en aanvallen op burgers, ziekenhuizen en miljoenen vluchtelingen. Velen leven in belegerde gebieden en zijn daar vrijwel volledig afgesloten van hulp. De voorheen goed functionerende gezondheidszorg is ingestort en medisch personeel is schaars. De Verenigde Naties (VN) schat dat meer dan 10 miljoen Syriërs op de vlucht zijn, waarvan ruim 4,8 miljoen over de landsgrenzen. De humanitaire en medische noden onder de mensen zijn enorm.

 

Help ook mee. Jouw donatie maakt het verschil!

Doneer nu

 

Onveilig gebied

Het is voor Artsen zonder Grenzen momenteel onmogelijk om op grote schaal hulp te verlenen in Syrië. Het geweld (ook tegen medische hulp), de continu verschuivende frontlijnen en het gebrek aan medewerking van de Syrische regering staan grootschalige hulp in de weg. Na de ontvoering van hulpverleners in januari 2015 besloten wij geen hulp te geven in gebieden die door Islamitische Staat (IS) gecontroleerd worden.

 

Twee mannen in tranen bij de begrafenis van een omgekomen vriend. Tal-Abyad, Syrië.

 

Medische zorg in Syrië onder vuur

De medische hulp ligt ook voortdurend onder vuur. Ziekenhuizen, medisch personeel en patiënten zijn herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen. In 2016 zijn 32 door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen geraakt door bommen of mortiervuur, met fatale gevolgen. Er zijn naar schatting 814 medische hulpverleners omgekomen in Syrië sinds de oorlog begon (bron: American University of Beirut Commission on Syria.)

 

Ondanks alle obstakels hebben we in Noord-Syrië meerdere ziekenhuizen. Daarnaast ondersteunen we doktersnetwerken en veldhospitalen door het hele land met medicijnen, medisch materiaal, hulpgoederen en medisch-technisch advies.

 

 

Chirurg Abu Wasim in een deels verwoest ziekenhuis in Oost-Aleppo, Syrië. Het ziekenhuis werd geraakt bij luchtaanvallen.

 

Artsen zonder Grenzen organiseert hulp in buurlanden

Helaas kunnen wij niet overal in Syrië werken. Daarom hebben we projecten opgezet in gebieden die aan Syrië grenzen, zodat mensen ons daar kunnen bereiken. We richten ons op plaatsen waar veel vluchtelingen zijn en waar zij belangrijke en specifieke medische zorg niet kunnen krijgen, zoals Jordanië, Libanon, Irak en Turkije.

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Syrië

 

Augustus 2017

6
ziekenhuizen in Noord-Syrië
80
medische voorzieningen die wij ondersteunen
6
miljoen Syriërs zijn binnen de landsgrenzen op de vlucht
4,8
miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht