Door het moeras waden

‘In Zuid-Soedan waren na hevige gevechten veel mensen gevlucht naar een eiland middenin een moeras’, vertelt onze hulpverlener Wouter van Empelen. ‘Je kon daar niet eens met een boot of kano komen. Om medische hulpmiddelen en voedsel bij hen te krijgen, zat er niks anders op dan anderhalf uur door het moeras te waden.’

Hulpverlener in moeras van Zuid-Soedan.
'Er zat niks anders op dan anderhalf uur door het moeras te waden.’ ©Dominic Nahr

Met de boot of kano

In sommige gebieden waar onze teams hulp verlenen, zijn geen wegen. We trekken er dan bijvoorbeeld per boot of kano op uit om met mobiele klinieken zorg te verlenen in dorpen aan rivieren. Bijvoorbeeld in Zuid-Soedan en het Amazonegebied.

Per boot hulp verlenen in Zuid-Soedan

Ons team is via de Phow rivier op weg naar een dorp twee uur verderop. In dit uitgestrekte gebied in Zuid-Soedan zijn geen wegen. We trekken er per boot op uit om met mobiele klinieken zorg te verlenen in dorpen aan de rivier.

Per boot hulp verlenen in Zuid-Soedan. ©Frederic NOY/COSMOS
mobiel team artsen zonder grenzen kano amazone corona brazilie

Vanuit de stad Tefé in het Amazonegebied, verleent een varende kliniek de mensen die langs de rivier wonen medische hulp. Deze kliniek wordt gerund door zorgverleners uit de stad. Om de plaatselijke zorg te ontlasten, springen onze teams bij. De bootreis duurt zo’n 2 weken en bevat verschillende stops om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Het team gaat te voet verder het Amazonegebied in om de meest afgelegen gebieden te bereiken. ©MSF

Te voet

Na de verwoestende orkaan Matthew in Haïti zijn onze hulpverleners te voet gegaan naar bergdorpen die van de buitenwereld waren afgesnede. Pakezels vervoerden de materialen die nodig waren om mobiele klinieken op te zetten.

Hulp na verwoestende orkaan Matthew in Haïti
Te voet hulp verlenen in de bergdorpen na de verwoestende orkaan in Haïti. ©Joffrey Monnier/MSF
mobiele teams artsen zonder grenzen met ezels en kamelen in darfur, soedan
Ons team bestaande uit verpleegkundigen en een projectcoördinator reizen met ezels naar een bergachtig gebied in Soedan.© Anna Bylund/MSF

Per ezel door bergachtige gebieden

Veel gebieden zijn in Darfur vanwege conflicten lange tijd onbereikbaar geweest voor hulporganisaties. Sinds september 2020 geven onze teams hier medische hulp in de afgelegen, bergachtige gebieden. Ze bereiken de mensen die hier wonen per ezel of kameel.

Met de fiets

Ook van de fiets maken onze teams zo nu en dan handig gebruik.

Op de fiets naar patiënten in Zuid-Soedan

In de regio Equatoria in het zuiden van Zuid-Soedan, gaan onze hulpverleners met de fiets naar de verschillende gemeenschappen die hier leven. Zo kan de medische zorg zo dicht mogelijk bij de mensen verleent worden.

Verpleegkundige John fietst in Zuid-Soedan naar patiënten thuis om ze te behandelen. ©Tom Casey
Malaria in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Om malaria aan te pakken in de Centraal-Afrikaanse Republiek, hebben onze teams duizenden huishoudens voorzien van preventieve medicatie. De medicatie werd bij mensen thuis afgeleverd, zodat er geen grote groepen mensen bij elkaar zouden komen op distributielocaties. Belangrijk, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Onze teams gaan in Centraal-Afrikaanse Republiek de huizen langs om de medicatie af te leveren. ©Lorène Giorgis

Ziekenhuis bevoorraden met ons vliegtuig

Ze trekken vaak veel bekijks: onze vliegtuigen. Hier bevoorraden we ons ziekenhuis en verschillende gezondsheidsposten in een afgelegen regio in DR Congo.

Bevoorraden ziekenhuis in DR Congo
Bevoorraden ziekenhuis in DR Congo. ©Gwenn Dubourthoumie
Noodhulpteam biedt hulp na cycloon Idai in Mozambique
©Pablo Garrigos

Noodhulp bieden per helikopter

Na cycloon Idai waren in Mozambique veel wegen compleet verwoest. Daardoor was de stad Buzi onbereikbaar. Gelukkig was er wel plek om te landen met een helikopter. Zo kon ons noodhulpteam toch aan de slag.

Icoon delen social

Onder de indruk van dit verhaal?

Hoe meer mensen dit verhaal lezen en van de situatie op de hoogte zijn, hoe beter. Deel dit verhaal met vrienden en familie en help ons zoveel mogelijk aandacht te creëren! Gebruik de share buttons bovenaan de pagina.