Medische behoeften in kaart

Het is eind 2022 als onze teams toegang krijgen tot een gebied dat weer in handen is van Oekraïne. Sindsdien hebben we meer dan honderd dorpen en steden bezocht. Duizenden consulten schetsen een schrijnend beeld: de afgelopen maanden was de toegang tot zorg zeer beperkt. Medische faciliteiten blijken massaal vernietigd. En al die tijd konden oorlogsgewonden en inwoners niet rekenen op zorg en essentiële medicatie. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen die minder mobiel zijn werden getroffen.

Hele dorpen zijn hier van de kaart geveegd.
Christopher Stokes, projectcoördinator

Totale verwoesting

‘In de 25 jaar dat ik in oorlogsgebieden werk, heb ik maar één of twee keer iets vergelijkbaars gezien,’ stelt Christopher Stokes, onze projectcoördinator in Oekraïne. ‘Hele dorpen zijn hier van de kaart geveegd.’ Dat medische faciliteiten zwaar beschadigd of verwoest zijn, komt vooral door clustermunitie, bombardementen en beschietingen. Oorlogsschade. Maar ziekenhuizen zijn ook bewust buiten gebruik gemaakt. Zo liggen er in sommige ziekenhuizen mijnen. ‘Onmenselijk,’ aldus Christopher.

De overblijfselen van een flat na een raketaanval in Zaporizhia, Oekraïne.
Een compleet verwoeste kliniek in het dorp Posad-Pokrovske, Oekraïne. © Laurel Chor

Container als kliniek

Zo goed en zo kwaad als het kan, bieden onze teams hier medische hulp. Bijvoorbeeld in Drobysheve, een dorp in de regio Donetsk. Hier bleken alle gebouwen ernstig beschadigd. Nergens konden we een noodkliniek inrichten. Om de mensen te helpen, hebben we daarom een container omgebouwd tot kliniek. In nog eens tien andere dorpen deden we hetzelfde. Niet alleen in de regio Donetsk, maar ook in de regio Kherson.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Help mensen in nood

Jouw hulp maakt een groot verschil voor mensen in conflictsituaties zoals in Oekraïne. De gevolgen van oorlog en conflict op mensen zijn groot. Niet alleen medisch maar ook mentaal. Door jouw bijdrage krijgen mensen die dat hard nodig hebben, medische zorg van onze teams.

Help mee

Artsen zonder Grenzen in Oekraïne

In 1999 gaan onze teams voor het eerst aan de slag in Oekraïne. Sinds 24 februari 2022 hebben we onze hulp aanzienlijk en snel uitgebreid. Met operaties en eerste hulp; de evacuaties van patiënten van het front. Maar ook met de toevoer van medicatie en medisch materiaal. Vanuit mobiele klinieken of in onze medische trein. Altijd gesteund door onze donateurs.