Ooit bekend als culturele hoofdstad

Taiz is de derde grootste stad van Jemen. Ooit bekend als de culturele hoofdstad van het land. Sinds 2015 zijn de mensen hier slachtoffer van het langlopende conflict. Sindsdien is er nauwelijks een dag geweest waarop de bevolking van Taiz vredig heeft geslapen zonder het geluid van schoten, raket- of luchtaanvallen.

Apotheker dr. Muhammad Abdul Wahid controleert een medicijn in de apotheek in het Al-Jamhouri-ziekenhuis in Taiz City. ©Nasir Ghafoor
Vroedvrouw, Methaq controleert de bloeddruk van de zwangere Wafa op de kraamafdeling in het Al-Jamhouri-ziekenhuis. ©Nasir Ghafoor

Litteken over de stad

De sporen van kogels en granaten op de huizen illustreren het verhaal over de oorlog die zijn zevende jaar is ingegaan. Na jaren van intense gevechten vormt de frontlinie van de strijd in Taiz een litteken over de stad, van oost naar west. Bedekt met landmijnen, is de frontlinie door het midden van de stad nu een niemandsland, bewaakt door sluipschutters. Hierdoor heeft de culturele hoofdstad van Jemen een nieuwe naam gekregen: de stad van sluipschutters.

Geraakt door een sluipschutter

Hesham herinnert zich het moment dat hij slachtoffer werd van een sluipschuttersschot nog goed. ‘Ik zat samen met mijn dochter in het ziekenhuis,’ zegt Hesham. ‘Ik heb haar bij haar moeder achtergelaten om geld te gaan lenen bij de buren.’ Toen ik naar buiten liep, werd ik verrast door een schot dat mijn linkerschouder raakte. Mijn lichaam zat onder het bloed en ik probeerde het bloeden met mijn hand te stoppen. ‘Op hetzelfde moment stapte ik op een landmijn die meteen ontplofte. Ik verloor mijn been door de explosie. Nu kan niemand mij helpen. Er is geen prothese, waarmee ik zou kunnen bewegen of lopen. Er is niks,’ vertelt Hesham.

Verloskundige helpt moeder in het Al-Jamhouri-ziekenhuis in Taiz City, Jemen

Onze verloskundige Taqwa Abdulghani, Hassan helpt moeder Aiesha* te lopen nadat ze een keizersnede heeft gehad. Haar dochter is geboren in het Al-Jamhouri-ziekenhuis in Taiz City, Jemen. * naam van de patiënte is op haar verzoek gewijzigd.

Verloskundige helpt moeder te lopen nadat ze een keizersnede heeft gehad. ©Nasir Ghafoor

Artsen zonder Grenzen ondersteunt dringende zorgbehoeften in Taiz

De bevolking van Taiz is voor een groot deel afhankelijk van de steun van humanitaire organisaties. Wij ondersteunen de ziekenhuizen en medische faciliteiten sinds begin 2016, een paar maanden nadat het conflict in 2015 uitbrak. Op de kraamafdeling van het Al-Jamhouri-ziekenhuis, gerund door onze teams, worden circa 350 baby's per maand geboren. Per maand worden 50 pasgeboren baby’s opgenomen op onze speciale babyafdeling. En meer dan 1.500 vrouwen per maand bieden we prenatale of postnatale hulp.

‘We blijven ons inzetten voor de inwoners van Taiz’, zegt Emilio Albacete, onze projectcoördinator. ‘We werken aan beide kanten van de frontlinie en bieden gratis moeder-en kindzorg.’