Alison Moebus

Alison Moebus

kinderverpleegkundige

Onze teams werken in crisisgebieden waar high-tech behandelingen vaak niet beschikbaar zijn. Kinderverpleegkundige Alison Moebus vertelt hoe een vastberaden team in Jemen de uitdaging van het invoeren van een nieuwe behandeling met succes is aangegaan.

Longontsteking belangrijkste doodsoorzaak kinderen

Wereldwijd is longontsteking de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de 5 jaar. Elk jaar overlijden 1,3 miljoen kinderen aan deze aandoening. Dat komt doordat zuurstof en antibiotica in veel landen onbereikbaar of onbetaalbaar zijn. Ook hier in Jemen komt longontsteking vaak voor. Vandaag gaan we van start met een nieuwe behandeling voor onze jongste, meest kwetsbare patiënten met longontsteking. Namelijk: ‘high flow zuurstoftherapie’, waarbij gebruik wordt gemaakt van bevochtigde zuurstof. Het ondersteunt de ademhaling van kinderen beter dan reguliere zuurstoftherapie. De behandeling wordt al toegepast op verschillende kinderafdelingen wereldwijd. Veel kinderen zijn er al door gered. Maar nog niet eerder werd high flow zuurstoftherapie in Jemen gebruikt.

Doorzettingsvermogen en uren werk

Het invoeren van dit soort nieuwe behandelingen vergt doorzettingsvermogen en uren werk. Het is alleen mogelijk met de bereidheid van personeel om nieuwe dingen te proberen. Niet alleen van artsen en verpleegkundigen, maar ook van apothekers, logistiek medewerkers en bijvoorbeeld vertalers. En nu, na maanden van plannen, onderdelen bestellen, uitzoekwerk, richtlijnen opstellen en trainingen, is het eindelijk zover!

24 uur eerder

Nog maar 24 uur eerder hadden we een 2 weken oud meisje met longontsteking opgenomen. Haar naam is Khadeja. Het meisje kwam hoestend en sputterend binnen, met moeite om te ademen. Elke keer als ze probeerde te herstellen van haar hoestbuien, veroorzaakte het tekort aan zuurstof een griezelig blauwe tint op haar huid.

Verpleegkundige zorgt voor de kleine patiënt. ©David Kahindi
Een baby krijgt de nieuwste zuurfstofbehandeling in Jemen. ©David Kahindi

Vol vertrouwen

Vandaag gaat Khadeja beginnen met de nieuwe zuurstoftherapie. Terwijl het meisje door de verpleegkundigen wordt voorbereid op de behandeling, stelt een arts haar bezorgde ouders gerust. Een maand geleden hadden we nog nooit gehoord van deze vorm van zuurstoftherapie. En nog nooit met dergelijke apparatuur gewerkt. Maar hier staan we met zijn allen, vol vertrouwen in de behandeling.

In de 10 dagen na het begin van de zuurstoftherapie, gaat het steeds beter met het meisje. Haar lichaam hoeft niet meer zo hard te werken voor elke ademhaling. Ook haar huid krijgt een gezondere kleur. Niet alleen dankzij de zuurstoftherapie, maar ook dankzij alle zorg en aandacht die ze krijgt van het medisch personeel. De vele uren werk die in deze nieuwe behandeling zijn gestoken, zijn het nu al helemaal waard geweest. Het succes van dit project, en het verschil dat het zal maken voor patiënten als Khadeja, is volledig te danken aan de inzet van alle mensen die hebben samengewerkt om het te realiseren. Ik voel me trots om hier onderdeel van te zijn.