hulpverlener patient covid coronapandemie zuid-afrika
Een hulpverlener bekijkt hoe het met deze patiënt gaat. © Chris Allen

In dit coronabehandelcentrum met 113 bedden werken onze teams samen met het ministerie van Volksgezondheid van Zuid-Afrika. We hebben hier een ervaren activiteitenmanager aangesteld. Onmisbaar, om orde te houden in een mogelijk chaotische situatie.

Goeie dagstart

De dagelijkse bijeenkomst van 8.30 uur tijdens de piek van de tweede COVID-19-golf in het Ngwelezana-ziekenhuis, in de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika.

© MSF/Chris Allan
© MSF/Chris Allan
coronapatiente overleefd coronapandemie zuid-afrika
© Chris Allen

Coronapatiëntenverhaal

Ik wist dat er iets mis was toen ik mijn eetlust verloor en de hele tijd moe was. Dus ging ik naar het ziekenhuis, waar een dokter zei dat ik COVID-19-symptomen had en me doorverwees voor een coronatest. Toen de resultaten positief terugkwamen, werd ik met de ambulance naar het veldhospitaal gebracht. Ik maakte me grote zorgen, mijn gedachten gingen alle kanten op. Maar gelukkig verliep het vervoer met de ambulance vlot en waren de verpleegkundigen allemaal heel aardig voor me.'

Het veldhospitaal waar onze teams hebben gewerkt tijdens de tweede golf, heeft 113 bedden. En 63 bedden zijn uitgerust met een high-flow ventilator.
Onze teams bestrijden de derde coronagolf in Zuid-Afrika. 63 bedden in het veldhospitaal zijn uitgerust met speciale zuurstofapparaten. © Chris Allen
beschermingsmiddelen
De kast met beschermingsmiddelen in het ziekenhuis. © Chris Allen

Voldoende beschikbaar

Tijdens de eerste coronagolf was er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in heel Zuid-Afrika. Gelukkig is daar nu, tijdens de tweede golf, voldoende van beschikbaar in de faciliteiten waar onze teams hulp verlenen.

Voorbereiden derde golf

In verschillende ziekenhuizen varieerde het sterftecijfer tussen de 45% en 50% tijdens de piekperiode van de tweede golf. Een van de hoogste percentages waar ook ter wereld. De derde golf lijkt er al aan te komen, dus Zuid-Afrika moet zich voorbereiden. Wij helpen de ziekenhuizen met een aantal relatief eenvoudige maatregelen die helpen om zoveel mogelijk levens te redden op het moment dat het systeem overbelast dreigt te raken.

protest zuid-afrika coronapandemie coronavirussen medicijnen corona
Protest in Zuid-Afrika voor de ambassades van landen die tegen een voorstel zijn om monopolies op coronavaccins te omzeilen. © Tadeu Andre

Vaccins voor mensen in de zorg

Medisch personeel is de volgende groep in Zuid-Afrika die in aanmerking komt voor een coronavaccin. Waarschijnlijk zal dat net niet op tijd zijn voordat de derde golf uitbreekt, die in april en mei wordt verwacht. We moeten ervoor zorgen dat duizenden coronapatiënten de juiste zorg krijgen. En ziekenhuizen die tijdens de tweede golf overweldigd zijn, moeten beter worden voorbereid.