Nieuw kamp is gèèn oplossing

De levensomstandigheden in het nieuwe kamp op Lesbos zijn zeer zorgwekkend. Dit kamp bevindt zich grotendeels aan het strand, in de volle, koude wind van de zee. Verre van ideaal, helemaal met de koude herfst en winter op komst. De tenten die hier staan moeten met meerdere families worden gedeeld. Grote tenten zelfs met minstens 150 mensen tegelijk. Daarnaast zijn er honderden mensen positief getest op corona (COVID-19). Onze patiënten spreken wederom van een tekort aan voedsel, water en hygiënische voorzieningen. Alle factoren die Moria tot een onmenselijke plek maakten, zien we hier terug.

Vluchtelingen op de Griekse eilanden

Onze teams bieden al 5 jaar medische noodhulp aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten op Lesbos, Samos en andere Griekse eilanden. Dagelijks zien zij in onze klinieken de mensen uit de kampen en horen zij hun verhalen. Hoe het Europese migratiebeleid om mensen op te sluiten, mannen, vrouwen en kinderen, en hele gezinnen over de rand van de afgrond duwt. Mensen die al kwetsbaar zijn door oorlog, geweld en ontberingen, die nóg zieker worden. Wanhoop, depressie, psychoses. Kinderen met terugkerende nachtmerries, die gestopt zijn met eten en praten, zichzelf verwonden of nog erger: zelfmoordgedachtes hebben.

Een nieuw kamp is wachten op de volgende ramp

We vinden het belangrijk te benadrukken dat dit nieuwe kamp geen oplossing is. Het is hooguit een tijdelijke oplossing voor de mensen die door de brand geen dak meer boven hun hoofd hebben. We mogen niet vergeten dat ook op Samos, Chios en andere eilanden, mensen nog steeds in ziekmakende kampen opgesloten zitten. Afgelopen 5 jaar zijn onze teams dagelijks getuige geweest van de aftakeling van mensen uit de kampen. Een aftakeling die komt door het Europees migratiebeleid dat mensen onnodig lang vasthoudt, in onmenselijke omstandigheden. Dit móet veranderen, want ook in een nieuw kamp, met slechte omstandigheden, is het wachten tot de volgende ramp.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Bekijk kamp Moria door de jaren heen:

Teken de petitie

Laat jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken de petitie

Bekijk alle namen van de Europese organisaties en Europarlementariërs die de petitie hebben ondertekend.

De menselijke kosten van het Europese beleid

Onze artsen en psychologen trekken al jarenlang aan de bel over wat de situatie op de Griekse eilanden met de mensen doet. We hebben rapporten uitgebracht, we hebben van ons laten horen, opnieuw en opnieuw. En dat blijven we doen, zolang deze situatie niet verbetert. Bekijk hieronder enkele van de belangrijkste rapporten die we hebben uitgebracht, gebaseerd op de ervaring van onze medische teams.

  • Januari 2016: het migratiebeleid van de Europese Unie verergert de vluchtelingencrisis. Dat stellen wij in het rapport ‘Obstacle Course to Europa’. Op basis van ruim 100.000 medische en psychosociale consulten aan vluchtelingen van onze teams, en uit getuigenissen van hulpverleners en patiënten beschrijven we de fysieke en mentale gevolgen van het desastreuze Europese beleid.
  • Oktober 2016: 7 maanden na het sluiten van de EU-Turkije deal leven 50.000 mensen in erbarmelijke omstandigheden in Griekenland waarvan 15.000 op de Griekse eilanden. Dit stellen wij in een briefingpaper en het rapport “Vulnerable People left Behind”. Wij maken ons zorgen om de mensen met een strenge winter in aankomst.
  • Juli 2017: in ons rapport ‘A dramatic deterioration for asylum seekers on Lesbos’, geven we op basis van onze medische hulp aan mensen aan dat hun gezondheidstoestand ernstig achteruitgaat. De leefomstandigheden zijn drastisch verslechterd, medische zorg en juridische bijstand worden beperkt. We dringen aan op onmiddellijke opschaling van de hulp.
  • Oktober 2017: erbarmelijke levensomstandigheden, verwaarlozing en geweld leiden tot grote psychische problemen voor asielzoekers op Griekse eilanden. Dat stellen we in ons rapport ‘Confronting the mental health emergency on Samos and Lesbos’. We roepen de Europese Unie en de Griekse autoriteiten mensen per direct naar het Griekse vasteland te brengen.