Hevige gevechten belemmeren toegang tot medische zorg in Taiz, Jemen

dinsdag 26 maart 2019

In de stad Taiz is vorige week hevig gevochten. Onze medische teams hebben 49 gewonden behandeld. Twee mensen waren al overleden toen ze bij onze kliniek aankwamen. ‘We vinden het zorgelijk dat veel gewonde mensen niet eens in staat zijn om klinieken of ziekenhuizen te bereiken. Ze zitten vast tussen de frontlijnen’, zegt onze projectcoördinator Caroline Ducarme Jemen.

 

Ziekenhuis gesloten door gevechten

Een overheidsziekenhuis heeft moeten sluiten vanwege de gevechten in de stad. Een ander ziekenhuis is flink beschadigd. Dit maakt het voor mensen nog moeilijker om de medische zorg te krijgen die ze nodig hebben.

 

Angst voor aanvallen op ziekenhuizen

‘Patiënten zijn bang dat ziekenhuizen worden aangevallen’ zegt Ducarme. ‘Daarom halen sommige mensen hun dierbaren juist weg uit het ziekenhuis. Ook is er personeel dat niet meer op komt dagen uit angst voor aanvallen.

 

Patiënt met geweld meegenomen uit operatiekamer

Teams van een ziekenhuis dat we ondersteunen meldden dat gewapende mannen een zwaargewonde man met geweld meenamen uit de operatiekamer.

 

 

‘Medische zorg moet beschermd worden’

Dit soort incidenten is onaanvaardbaar, en wij roepen de strijdende partijen dan ook op meer te doen om de veiligheid van burgers te garanderen. Ook moeten zieken en gewonden toegang krijgen tot medische centra. Bovendien mogen ziekenhuizen en medisch personeel geen doelwit zijn.