De impact van de meedogenloze oorlog

In het oosten en zuidoosten van Oekraïne staan ziekenhuizen aan de frontlinie voor grote uitdagingen. Begin september is een ziekenhuis in Kharkiv beschoten: vier zorgmedewerkers en twee patiënten zijn omgekomen. De overige 600 patiënten zijn overgebracht naar een ander ziekenhuis, dat ineens 1.000 patiënten had om voor te zorgen. Omdat er niet genoeg voedsel, bedden, medicijnen en zorgmedewerkers waren voor iedereen, heeft het ministerie van Volksgezondheid ons gevraagd om de druk wat te verlichten.

De reis van Kharkiv naar Kyev

Met bussen en ambulances zijn de ruim 200 patiënten naar het treinstation van Kharkiv gebracht. Daar gingen ze aan boord van onze medische trein. In totaal hebben we twee ritten gemaakt in 36 uur. De patiënten zijn onderweg verzorgd door ons medisch team, aangevuld met artsen en verpleegkundigen uit de ziekenhuizen. De reis is soepel verlopen: we hebben de patiënten intussen al opgezocht in het ziekenhuis van Kyev.

Het medisch team op de intensive care monitort en stabiliseert een ernstig gewonde patiënt. © Andrii Ovod

Weg van de frontlinie

In totaal zijn er nu 1.479 mensen met onze medische trein geëvacueerd. Met deze omgebouwde passagierstrein transporteren we mensen uit oorlogsgebied naar veilige delen van Oekraïne. Zo verlichten we ziekenhuizen die de constante stroom patiënten nauwelijks aankunnen. Hoewel we focussen op medische evacuaties, konden we een ander verzoek niet weigeren. Laatst hebben we 78 weeskinderen aan boord meegenomen. Weg van de frontlinie.