Hoe helpt Artsen zonder Grenzen in Oekraïne?

Onze teams werken 24/7 om:

  • trainingen te geven aan medisch personeel in meerdere ziekenhuizen.
  • medisch materiaal te doneren aan ziekenhuizen met de hoogste behoeften.
  • psychologische zorg te bieden aan mensen in opvangcentra in Moldavië.
  • slaapzakken, warme kleding en tenten uit te delen aan lokale organisaties.
  • hulp te bieden vanuit mobiele klinieken aan de grens met Hongarije.

Waar bieden jullie hulp in Oekraïne?

Sinds het uitbreken van de oorlog verlenen onze teams medische noodhulp op verschillende manieren. We bieden hulp op verschillende plekken in Oekraïne, waaronder: Kyiv, Odessa, Zjytomyr, Dnipro, Lviv, Vinnytsja en Mukachevo.

Hoe helpen jullie vluchtelingen in grensgebieden?

We zijn ook aanwezig in verschillende buurlanden waaronder: Polen, Hongarije, Moldavië, Slowakije, Rusland en Belarus.

Samen met lokale organisaties en Hongaarse artsen bieden we met mobiele klinieken hulp langs de grens met Hongarije. Mensen op de vlucht vangen we op met medische en psychologische zorg.

In Moldavië bieden we psychologische zorg aan mensen in opvangcentra in de hoofdstad Chișinău. Ook in de steden Palanca en Otaci verlenen onze teams zowel medische als psychologische zorg. We zijn ook begonnen met het opleiden van lokale vrijwilligers in psychologische eerste hulp.

In Rostov, Rusland hebben we onder meer voedsel, hygiënekits en medicijnen uitgedeeld aan mensen op de vlucht.

Hoe beoordelen we welke hulp het meest urgent is?

Onze hulpverleners bevinden zich in ziekenhuizen en klinieken in de hoofdstad Kiev en andere grote steden. Via hen krijgen we een beeld van wat er (dringend) nodig is. We monitoren het aantal gewonden en inventariseren in verschillende gebieden hoe het ervoor staat met de zorg.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

De grootste uitdaging is het bereiken van de mensen in de zwaarst getroffen regio. Vanwege de onveiligheid, maar ook vanwege de infrastructuur van het land. Vele wegen zijn beschadigd. We zijn op zoek naar manieren om apparatuur en hulpverleners op de juiste plekken te krijgen. Meer over hoe we mensen in Oekraïne bereiken lees je in dit interview met onze noodhulpcoördinator.

Artsen zonder Grenzen hulpverleners Adelina en Olena vangen mensen uit Oekraïne op in Moldavië.

Wat kan ik doen voor Oekraïne?

Er zijn op dit moment ontzettend veel initiatieven om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij ook helpen? Onze teams zien dat er dringend behoefte is aan medische hulp. Spoedeisende hulp, noodchirurgie en medicijnen: dat is wat mensen nu nodig hebben. Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in oorlog en conflictgebieden, zoals nu in Oekraïne.

Doneer nu

Verhalen uit Oekraïne:

  • Wat geweldig dat je wilt helpen! Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in oorlog- en conflictgebieden, zoals nu in Oekraïne. Doneer en help vandaag nog mee.

Artsen behandelen patiënt met hoofdwond

Ja, ik help mee

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart