Vluchtelingen­crisis

Elk jaar vluchten duizenden mensen via gevaarlijke routes naar Europa. Wij bieden onder meer hulp in Griekenland, Servië, Italië, Frankrijk, Libië en op zee.

De wereld kampt met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlog, vervolging of vanuit wanhoop. Zij zoeken hun heil elders in eigen land of in andere landen. Mensen worden in detentiecentra vastgehouden, staan bloot aan geweld door smokkelaars en grenspolitie en leven in deplorabele omstandigheden. Landen trekken muren en hekken op en nemen maatregelen om hun grenzen te sluiten. 7.200 mensen zijn wereldwijd bij talloze grenzen gestorven, van wie meer dan 5.000 op de Middellandse Zee. Wij bieden hulp op zee, in Griekenland, Servië, Italië, Frankrijk en Libië. Ook zijn we actief in landen als Irak, Jordanië, Libanon en Turkije waar vluchtelingen worden opgevangen.

 

Steun onze teams wereldwijd

 

Hulp op Griekse eilanden

In maart 2016 stopten we uit protest ons werk in het Moria kamp, op Lesbos, nadat de migratiedeal tussen de EU en Turkije van dat opvangcentrum een gesloten uitwijscentrum maakte, zonder dat de bijbehorende hulpverlening werd opgezet. Wij blijven buiten het kamp werken met mobiele klinieken, en zorgen dat mensen naar onze kliniek in Mytilene kunnen komen. Naast uitgebreide medische zorg krijgen mensen hier ook psychologische hulp.

 

Extreme winterkou op Lesbos, radio-interview met dokter Sophie Lisa de Vries

Onze dokter Sophie Lisa vanuit Lesbos, en hoe zat het met de EU-Turkije deal? Bekijk het item in EenVandaag van vrijdag 13 januari

 

Op Samos verblijven inmiddels ruim 2.000 mensen in een kamp dat voor 600 mensen bedoeld was, waaronder ook minderjarigen en zwangere vrouwen. Het kamp verkeert in zeer slechte staat: containers zijn afgebrand, ramen zijn gebroken, gaten in de vloeren. Wij bieden psychologische hulp en gezondheidsvoorlichting. Samen met organisatie de Griekse raad voor vluchtelingen bieden we juridische informatie en begeleiding voor het indienen van asielverzoeken. In Samos-stad runnen wij een tijdelijke opvang voor de meest kwetsbare mensen. Ook doneren we hulpmiddelen in natura aan vrijwilligersgroepen en het lokale ziekenhuis.

 • In Parijs behandelden we 8 mensen voor onderkoeling. Politie wekte mensen en nam hen dekens af. © Armelle Loiseau/MSF
  In Parijs behandelden we 8 mensen voor onderkoeling. Politie wekte mensen en nam hen dekens af. © Armelle Loiseau/MSF
 • Ondanks de winter en ruige zee wagen mensen de oversteek van Libië naar Europa. Artsen zonder Grenzen vaart met SOS MEDITERRANNEE de hele winter door met de Aquarius. © Kevin McElvaney
  Ondanks de winter en ruige zee wagen mensen de oversteek van Libië naar Europa. Artsen zonder Grenzen vaart met SOS MEDITERRANNEE de hele winter door met reddingsschip Aquarius.
 • Mensen in de rij voor voedsel bij een verlaten pakhuis waar vluchtelingen onderdak zoeken in Belgrado, Servië. © Marko Drobnjakovic / MSF
  Mensen in de rij voor voedsel bij een verlaten pakhuis waar vluchtelingen onderdak zoeken in Belgrado, Servië.
 • De erbarmelijke levensomstandigheden leiden tot infecties aan de lucht- en urinewegen, acute diarree, huidziekten (vanwege luizen, schurft en vlooien). Tripoli, Libië. © MSF
  Artsen zonder Grenzen hulpverleners aan het werk. De erbarmelijke levensomstandigheden leiden tot infecties aan de lucht- en urinewegen, acute diarree, huidziekten (vanwege luizen, schurft en vlooien. 13 december, Tripoli, Libië.
 • Momcilo Djurdjevic en Gassem Kazemi van Artsen zonder Grenzen onderzoeken een man in een mobiele kliniek in Belgrado, Servië. © Marko Drobnjakovic / MSF
  Momcilo Djurdjevic en Gassem Kazemi van Artsen zonder Grenzen onderzoeken een man in een mobiele kliniek in Belgrado, Servië.
 • In de mobiele kliniek van Artsen zonder Grenzen in La Chapelle, Parijs, krijgen mensen medische zorg, maar ook dekens en een kopje thee om op te warmen. © Armelle Loiseau/MSF
  In de mobiele kliniek van Artsen zonder Grenzen in La Chapelle, Parijs, krijgen mensen medische zorg, maar ook dekens en een kopje thee om op te warmen.
 • De detentiecentra zijn zeer overbevolkt. Er is weinig licht en ventilatie. Soms is er per persoon nog geen 0,4 m2 ruimte. Tripoli, Libië. © MSF
  De detentiecentra zijn zeer overbevolkt. Er is weinig licht en ventilatie. Het komt voor dat de ruimte per persoon nog geen 0,4 m2 is en mensen ’s nachts dus ineengebogen moeten slapen. 13 december, Tripoli, Libië.
 • Een man en zijn zoontje poseren voor ons. Zij zijn tijdens een nachtelijke reddingsactie van hun in nood gekomen boot gered en zullen van boord gaan in Italië. © Kevin McElvaney
 • Een man staat, gewikkeld in een deken, in een verlaten barak in de Servische hoofdstad Belgrado. © Marko Drobnjakovic
  Een man staat, gewikkeld in een deken, in een verlaten barak in de Servische hoofdstad Belgrado.
 • 2 van de 5 wintertenten die Artsen zonder Grenzen als noodonderkomens heeft opgezet in Belgrado, Servië, Lokale vrijwilligers maken de tenten klaar voor gebruik. © Alessandro Penso
  2 van de 5 wintertenten die Artsen zonder Grenzen als noodonderkomens heeft opgezet in Belgrado, Servië, bij verlaten pakhuizen waar gestrande mensen hun toevlucht hadden genomen. Lokale vrijwilligers helpen ons met het klaarmaken voor gebruik. 18 januari

Hulp op het Griekse vasteland

In Athene hebben we een polikliniek voor medische en psychologische zorg opgezet waar alle kwetsbare mensen terecht kunnen. Ook geven we gezondheidsvoorlichting, brengen we mensen naar Griekse gezondheidsposten en helpen onze interculturele specialisten mensen die Arabisch of Farsi spreken. ’s Avonds bieden wij medische hulp aan mensen op het Victoriaplein waar vele gestrande vluchtelingen hun heil zoeken. Ook werken we samen met 2 Griekse organisaties om medische hulp te geven aan slachtoffers van marteling. Daarnaast geven wij psychologische hulp in 3 opvangkampen ten noorden van de Griekse hoofdstad, en in 3 kampen in Elliniko, in een verlaten vliegveld en 2 Olympische sportstadions.

 

In 5 kampen rond Thessaloniki bieden we psychologische en psychiatrische hulp. In een van deze kampen, het Frakapor kamp, installeerden wij in december 2016 luchtverwarmingen voor de tenten omdat maatregelen tegen de kou uitbleven. We ondersteunen 3 overheidsziekenhuizen met vertaling en culturele uitleg. Ook openen wij er een kliniek. In Epirus, in het noordwesten van Griekenland, bieden we psychologische hulp in 4 opvangkampen met voornamelijk Syrische, Afghaanse en Irakese vluchtelingen. In een voormalig hotel in Thermophiles bieden we medische en psychologische zorg aan overwegend Syrische vluchtelingen.

 

Servië

Ondanks het sluiten van de grens tussen Griekenland en Macedonië komen iedere dag nog vluchtelingen Servië binnen via gevaarlijke smokkelroutes. In Belgrado bieden we van de vroege ochtend tot late avond medische zorg in mobiele klinieken. Ruim 1.700, vooral jonge Afghaanse en Pakistaanse vluchtelingen verblijven in verlaten gebouwen rond het treinstation. Servische autoriteiten verbieden het uitdelen van voedsel en hulpgoederen omdat dat volgens hen meer mensen aantrekt.

 

 

Bekijk de reportage van de NOS van zondag 15 januari over de situatie in Servië met interview met Andrea Contenta, specialist humanitaire zaken voor Artsen zonder Grenzen in Belgrado (van 5.11 – 7.32 minuten)

 

Reddingsschepen Middellandse Zee

Omdat wij niet willen toezien hoe mensen op zee verdrinken, varen wij ten noorden van Libië de hele winter door met reddingsschip Aquarius, waar ons medisch team op vaart in samenwerking met SOS MEDITERRANEE. Van april tot en met november 2016 voeren wij met nog 2 reddingsschepen, de Bourbon Argos en de Dignity, op de Middellandse Zee. De 3 reddingsteams vingen in totaal 30.572 mensen op tijdens ruim 200 verschillende reddingsacties. 21.603 mensen zijn door de teams van boten in nood gered; 8.969 mensen hebben zij overgenomen op verzoek van andere schepen. De mensen die direct medische zorg nodig hadden leden aan uitdroging, brandstofverbranding, onderkoeling en huidproblemen. 

 

Italië: medische en psychologische hulp

Veel mensen die in Italië aankomen hebben door hun ervaringen onderweg of door schipbreuk gezondheidsproblemen en psychologische trauma’s. In de zuidelijke havens van Sicilië, Calabrië, Sardinië, en Puglia bieden wij psychologische eerste hulp. Psychologen en culturele specialisten staan de mensen bij. Mobiele psychologische teams bezoeken elke week 16 opvangkampen in de provincie Trapani, op Sicilië om mensen support te geven. Posttraumatische problemen en lichamelijke klachten als gevolg van angst en depressie komen het meest voor.

 

In Rome bieden wij medische hulp aan asielzoekers die het slachtoffer zijn geweest van marteling, samen met 2 andere organisaties. Daarnaast hebben we samen met een andere organisatie en de afdeling cardiologie een project tegen hartziekten onder migranten op geïmproviseerde opvangplekken.

 

In Noord-Italië bieden wij in het grensgebied medische zorg en werken we samen met lokale autoriteiten en vrijwilligersnetwerken om voedsel en hulpgoederen uit te delen. In Ventimiglia, bij de grens met Frankrijk, runnen we een kleine kliniek in een kerk samen met lokale dokters die er vrijwillig werken. In een opvangkamp gerund door het Italiaanse Rode Kruis bieden we psychologische eerste hulp. In Como, bij de grens met Zwitserland, bieden we psychologische zorg in een Rode Kruis opvangkamp en in een parochie waar vrijwilligers elke nacht 60 mensen onderdak bieden, en waar minderjarigen en vrouwen die alleen zijn verblijven. Ook ondersteunen we lokale organisaties die vluchtelingen helpen met spullen als rijst, melk, fruit, vlees, handschoenen, sjaals en winterkleding.

 

Frankrijk

Na de uitzetting van mensen in Calais, hebben wij ons project in Calais gesloten. Wij monitoren de situatie en ondersteunen organisaties die vluchtelingen helpen in Dieppe, Parijs, Caen en Roscoff met mobiele klinieken. In januari 2017 behandelden we 9 mensen voor onderkoeling in Parijs.

 

Libië

Mensen die op zee onderschept worden door de Libische kustwacht of die in Libië zelf worden aangehouden worden naar migrantendetentiecentra, gehuisvest in fabrieken of opslagruimtes, gebracht. Mensen brengen hier lange tijd door zonder mogelijkheid protest aan te tekenen, kunnen geen of weinig contact maken met de buitenwereld, worden slecht behandeling en hebben een tekort aan toegang tot medische zorg. Een functionerend asielverleningssysteem ontbreekt, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR er een beperkte rol heeft en Libië het Verdrag van Genève niet onderschrijft. Tegelijkertijd heeft het land te kampen met een gewapende strijd, onveiligheid, economische crisis en de totale ineenstorting van handhaving van de orde en het rechtssysteem.

 

Artsen zonder Grenzen verleent hulp in 7 detentiecentra in en rond Tripoli. We bieden medische zorg en psychologische eerste hulp aan vrouwen, mannen en kinderen, en delen spullen uit voor de dagelijkse hygiëne. De detentiecentra zijn overbevolkt, mensen krijgen te weinig of helemaal geen eten en er is een groot tekort aan veilig drinkwater. Deze erbarmelijke levensomstandigheden leiden onder meer tot ziekte en infecties, ondervoeding en uitdroging. Het was een moeilijke keuze voor Artsen zonder Grenzen om in een omgeving te werken waar mensen zonder respect voor menselijke waardigheid, zonder enig idee waarom en hoe lang zij er worden vastgehouden. Wij blijven gekant tegen de onwillekeurige vasthouding van mensen. Wij hopen echter dat met ons werk wij op korte termijn verbetering voor hen kunnen brengen. Elke dag pleiten wij voor betere omstandigheden en voor het vrijlaten van zwangere vrouwen, vrouwen met baby’s en jonge kinderen, minderjarigen, invaliden en ernstig zieken.

 

Lees meer over onze hulp in Syrië en voor de vluchtelingen in de regio. 

 

Pleitbezorging

Artsen zonder Grenzen heeft op verschillende wijzen zich publiekelijk uitgesproken over de vluchtelingencrisis en het politieke debat eromheen. Op 27 juli verscheen het opiniestuk

'Stop het dodelijke beleid rond mensen op de vlucht' van de hand van Artsen zonder Grenzen directeur Arjan Hehenkamp in het NRC Handelsblad. In september 2015 schreef Arjan een open brief aan alle mensen die ons werk een warm hart toedragen. Op 3 september publiceerden 6 hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, het manifest 'Save their souls'. Op dinsdag 8 september 2015 stuurden wij onze reactie op het Nederlands voorstel inzake het EU asielbeleid rond. Op 11 september stuurden wij een brief naar Minister-president Rutte met een appèl om een veilige doorgang te bieden: humane en menswaardige alternatieven. In 2016 spraken we de Tweede Kamer en de regering aan op het EU-Turkije vluchtelingenverdrag via twee open brieven. Vanwege het Europese vluchtelingenbeleid doet Artsen zonder Grenzen niet langer een beroep op hulpgelden van EU-lidstaten of instellingen

 

Januari 2017

 

Cijfers van de Organisatie voor Internationale Migratie (IOM) en het VN-bureau voor vluchtelingen (UNHCR).

21.603
mensen gered van wrakke boten op de Middellandse Zee van april–december 2016
62.784
mensen gestrand in Griekenland
7.500
mensen gestrand in Servië
180.746
mensen kwamen in 2016 aan in Italië
Sluit zoeken

Zoekveld