Middellandse Zee

Elk jaar vluchten duizenden mensen via gevaarlijke routes naar Europa. Wij bieden onder meer hulp in Griekenland, Servië, Italië, Frankrijk, Libië en op zee.

Laatste nieuws

 

Bekijk het laatste nieuws over ons werk op de Middellandse Zee.

 

Miljoenen mensen vluchten voor oorlog, vervolging of uit wanhoop. Zij zoeken hun heil elders in eigen land of in andere landen. Mensen worden in detentiecentra vastgehouden, staan bloot aan geweld door smokkelaars en grenspolitie en leven in vreselijke omstandigheden.

 

Steun onze teams wereldwijd

 

Reddingsacties op de Middellandse Zee

Omdat wij niet willen toezien hoe mensen op zee verdrinken, bieden wij met medische teams hulp op de Middellandse Zee. Samen met SOS MEDITERRANNEE varen we met het schip Aquarius. In 2018 hebben we, tot nu toe, meer dan 2000 mensen van zee gered.

 

 

130 opvarenden van een rubberboot op de Middellandse Zee worden gered door een reddingsteam van Artsen zonder Grenzen

 

Hulp aan boord

Onze medische teams verzorgen mensen voor huidinfecties, uitdroging, onderkoeling, schurft en ernstige brandwonden als gevolg van brandstof die met zeewater vermengd is geraakt. We zien ook steeds meer sporen van marteling en mishandeling. Daarnaast krijgen we veel zwangere vrouwen (1 op de 10) aan boord en daarom hebben wij vroedvrouwen op de Aquarius. Naast medische zorg geven we ook psychologische eerste hulp.

 

Vragen en antwoorden over onze reddingsacties op de Middellandse Zee

Overzicht van onze reddingsacties op de Middellandse Zee

 

Artsen zonder Grenzen in Libië

De Libische kustwacht onderschept mensen op zee. Ook worden vluchtelingen aan land in Libië zelf aangehouden. Deze mensen worden naar migrantendetentiecentra gebracht of gehuisvest in fabrieken of opslagruimtes. Mensen brengen hier lange tijd door zonder dat ze protest kunnen aantekenen. Daarbij hebben zij geen of weinig contact met de buitenwereld. Zij worden slecht behandeld en hebben een tekort aan toegang tot medische zorg.

 

Artsen zonder Grenzen biedt hulp in meerdere detentiecentra in Libië.

 

 

Hulp in 7 detentiecentra

Artsen zonder Grenzen geeft hulp in 7 detentiecentra in en rond Tripoli. We bieden medische zorg en psychologische eerste hulp aan vrouwen, mannen en kinderen. We delen ook spullen uit voor de dagelijkse hygiëne. De detentiecentra zijn overbevolkt, mensen krijgen te weinig of helemaal geen eten en er is een groot tekort aan veilig drinkwater. Deze erbarmelijke levensomstandigheden leiden onder meer tot ziekte en infecties, ondervoeding en uitdroging. Wij hopen dat wij met ons werk op korte termijn verbetering voor hen kunnen brengen.

 

Hulp op Griekse eilanden

Op Lesbos kunnen mensen uit de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe terecht bij onze kliniek in Mytilene voor medische en psychologische zorg. Ook verzorgen we opvang voor kwetsbare patiënten.

Op Samos richten wij ons vooral op psychologische hulp en gezondheidsvoorlichting. Samen met de Griekse raad voor vluchtelingen bieden we juridische informatie en begeleiding voor het indienen van asielverzoeken. In het stadje Vathy runnen wij een tijdelijke opvang voor de meest kwetsbare mensen. Ook doneren we hulpmiddelen in natura aan vrijwilligersgroepen.

 

Opvang voor migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Samos, Griekenland. © Mohammad Ghannam/MSF

 

Hulp op het Griekse vasteland

In Athene hebben we een polikliniek voor medische en psychologische zorg. Ook geven we gezondheidsvoorlichting, brengen we mensen naar Griekse gezondheidsposten en helpen onze interculturele specialisten mensen die Arabisch of Farsi spreken.

In verschillende vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland geven we medische en psychologische hulp.

 

Servië

Door de plotselinge afsluiting van de Balkanroute zijn duizenden mensen tussen de grenzen gestrand. Zij leven in penibele omstandigheden. In Belgrado geven we medische zorg in mobiele klinieken en 1 vaste kliniek waar we ook psychologische zorg bieden.

 

Medische en psychologische hulp in Italië

Veel mensen die in Italië aankomen hebben door hun ervaringen onderweg of door schipbreuk gezondheidsproblemen en psychologische trauma’s. In de zuidelijke havens bieden wij psychologische eerste hulp. Mobiele psychologische teams bezoeken opvangkampen. Ook geven wij medische hulp door heel Italië heen. In Rome hebben wij bijvoorbeeld een project tegen hartziekten onder migranten. En bij de grens met Frankrijk runnen we een kleine kliniek in een kerk, samen met vrijwillige lokale dokters. 

Wij breiden ons werk in Italië voortdurend verder uit om de medische zorg van mensen aan boord van reddingsschepen aan land over te nemen.

 

Hulpverleners geven eerste hulp en psychosociale zorg aan mensen in de haven van Trapani, Italië.

 

Achtergrondinformatie en media

 

Augustus 2018

77.438
mensen door Artsen zonder Grenzen gered op de Middellandse Zee sinds 2015
1.111
mensen tot nu toe in 2018 op de Middellandse Zee omgekomen (jan. – juli, cijfer VN)
19.600
medische consulten geboden in Griekenland in 2017
2.500
psychosociale consulten geboden in Italië in 2017