Duizenden mensen op de vlucht na aanval op Rann, Nigeria

donderdag 17 januari 2019

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen na een gewelddadige aanval op de stad Rann in Noordoost-Nigeria afgelopen maandag.

 

Grote delen van de stad platgebrand

Gewapende strijders hebben huizen en winkels in brand gestoken en grote delen van de stad zijn in vlammen opgegaan. Ook ons kantoor, ons magazijn en onze apotheek zijn geplunderd en afgebrand.

 

De verwoeste gebouwen van Artsen zonder Grenzen in Rann, Nigeria

 

Duizenden mensen op de vlucht

‘Volgens onze schattingen zijn zo’n 8000 mensen in Bodo, Kameroen aangekomen. We verwachten er nog duizenden meer’ zegt operationeel manager Hugues Robert. Bodo ligt zo’n 7 kilometer van Rann. ‘Veel mensen zijn in shock door wat ze hebben meegemaakt. Ze hebben al hun bezittingen verloren en een gebrek aan alles’, zegt Robert.

 

Mensen brengen de nacht buiten door

In Bodo hebben veel mensen de nacht buiten door moeten brengen, omdat er nog geen onderdak is. Onder hen zijn kinderen en zwangere vrouwen.

 

Mensen ontvluchten Rann, Nigeria

 

Onze noodhulp

Onze medewerkers verlenen medische noodhulp. Ook hebben we voedsel en water uitgedeeld. We bereiden ons voor om in de komende dagen 15.000 mensen te voorzien van voedsel, water en medische zorg.

 

‘Dit is verschrikkelijk voor de mensen in Rann’

‘Dit is verschrikkelijk voor de mensen in Rann’ vertelt Robert. ‘Ze hebben al onder zoveel geweld geleden. Nu moeten ze ook hier weer bovenop komen. Hoe vaak gaat ze dat nog lukken? De mensen in de Nigeriaanse staat Borno betalen de prijs voor dit meedogenloze conflict. De strijdende partijen moeten de veiligheid van burgers respecteren’.

Nigeria