Medisch team behandelt gewonden aardbeving Sulawesi

donderdag 11 oktober 2018

Een medisch team van Artsen zonder Grenzen verzorgt gewonden in de regio Zuid-Dolo. Dat ligt ten noorden van de stad Palu op het door een aardbeving zwaar getroffen Indonesische eiland Sulawesi. Het team zal zich ook richten op ondersteuning van de bestaande gezondheidszorg en het bieden van schoon drinkwater.

 

Botbreuken

Samen met een aantal inwoners lukte het ons team medische voorraden uit een beschadigde kliniek over te brengen naar een huis om met de behandelingen te beginnen. ‘We zien nog steeds patiënten met botbreuken als gevolg van de aardbeving’, zegt arts Rangi Wirantika van ons team. ‘Ons team gaat iedere dag naar het huis om zorg te bieden aan deze patiënten. We werken daarbij nauw samen met de regionale medische autoriteiten.’

 

Dokter Rangi Wirantika behandelt de verwonding van de 4-jarige Adam. Hij raakte gewond toen hij op de vlucht sloeg voor de aardbeving op Sulawesi, Indonesië.

 

Noordelijker gebieden

Ons team bestaat naast medici uit water-en-sanitatiespecialisten en logistiek medewerkers. In en rond de zwaargetroffen stad Palu en de regio Petobo ten zuiden daarvan wordt al veel hulp geboden. Ons team verkent daarom, samen met de overheid, de noden in noordelijker gelegen gebieden: het subdistrict Zuid-Dolo, Sigi en het gebied langs de westkust van het Donggala district. In deze gebieden wonen ruim 50.000 mensen.

 

Gezondheidscentra

Eerste prioriteit van ons team is het ondersteunen van gezondheidscentra in deze regio’s, om zo basisgezondheidszorg mogelijk te maken en de uitbraken van diarree, huidziekten, mazelen etc. te voorkomen. Daarnaast zal het team zich ook richten op onder meer vaccineren, het opzetten van tijdelijke klinieken voor onder meer verloskunde en het verzorgen van schoon drinkwater.  

 

Twee kilometer lopen

‘De getroffen gemeenschappen hebben beperkt toegang tot schoon water, dat belangrijk is om het risico op epidemieën te voorkomen’, zegt Timothius SP Benu, water-en-sanitatiespecialist in ons team. ‘Soms moeten mensen tot twee kilometer lopen, alleen om water te vinden.’

 

Watervoorziening

Ons team zal zich daarom ook richten op de watervoorziening, door het repareren of schoonmaken van bestaande voorzieningen (bijvoorbeeld handpompen en putten) of door tijdelijke voorzieningen als watertanks en zuiveringssystemen.

 

Psychologen

Binnenkort komen twee psychologen aan om psychosociale zorg te bieden aan medewerkers van de gezondheidscentra en de zwaarst getroffen inwoners.

Naast de hulpverlening zal het team ook doorgaan met het verkennen van de noden in de omliggende gebieden.