Januari

2022 lijkt geheel in het teken te staan van ondervoeding. Al begin januari zien we in Tsjaad en Niger een zorgwekkende toename in het aantal kinderen dat ondervoed is. Dankzij onze donateurs krijgen deze kinderen medische zorg. Dat doen we ook in Jemen: daar is 1 op de 3 kinderen dat ondervoed is zelfs jonger dan 6 maanden.

Ondervoedingscrisis in Niger
© Oliver Barth
Ondervoeding in Jemen
© Jinane Saad/MSF

Februari

Een maand met een hoogte- en dieptepunt. Het goede nieuws: onze teams in Cambodja hebben een nieuwe behandeling tegen hepatitis C ontwikkeld. Deze behandeling biedt een genezingskans van 94%, is korter en kent weinig bijwerkingen. Later deze maand breekt de oorlog in Oekraïne uit. Onmiddellijk starten we met het verzenden van hulpgoederen.

Oorlog in Oekraïne
© Santi Palacios
Hulpgoederen naar Oekraïne Artsen zonder Grenzen
© Julien Dewarichet

Maart

Naast een voedselcrisis, heeft Afghanistan te maken met een mazelenepidemie: een levensgevaarlijke situatie voor kinderen. In een maand tijd behandelen we 1.400 kinderen met mazelen in de provincies Helmand en Herat. De hulp aan mensen in Oekraïne gaat onafgebroken door. Met mobiele teams gaan we naar mensen toe die zijn afgesloten van medische zorg.

Kinderen met mazelen behandelen in Afghanistan
© Tom Casey/MSF
Mobiele klinieken in Oekraïne Artsen zonder Grenzen
© Peter Bräunig/MSF

April

Veruit de meeste vluchtelingen in Noordwest-Syrië zijn vrouwen en kinderen. Vaak wonen ze in slechte omstandigheden, hebben ze niet genoeg eten en kunnen ze nergens terecht als ze medische zorg nodig hebben. Dankzij onze donateurs bieden wij hier zorg aan moeder en kind. Ook vangen wij hen op met psychologische zorg, om hen te helpen om te gaan met oorlogstrauma’s. Dat doen we ook in de metrostations in Oekraïne waar honderden mensen schuilden voor de bombardementen.

Zorg voor moeders en kinderen in Syrië
© Abd Almajed Alkarh/MSF
Zorg bieden in metrostations in Oekraïne
© Mohammad Ghannam/MSF

Mei

Niet alleen mensen uit Oekraïne zijn op zoek naar een veilig verblijf in Europa. Langs de Europese grenzen worden mensen uit onder meer Afghanistan, Irak en DR Congo in detentiecentra opgesloten. We zorgen ervoor dat zij niet in de steek worden gelaten en voeren actie om hen vrij te laten.

Vluchtelingen worden opgesloten in detentiecentra
© Maciej Moskwa
Vluchtelingen Polen

© Kasia Strek

Khedr uit Syrië, wordt door medici naar een ziekenhuis vervoerd. Hij werd enkele dagen na het oversteken van de grens met Belarus gevonden in het bos.

Juni

In de Hoorn van Afrika wordt een alarmerend hoog aantal kinderen die ondervoed zijn opgenomen in ons ziekenhuis. Het vraagt om creatieve oplossingen: zo bouwen we een bibliotheek om tot voedingskliniek. Afghanistan krijgt de volgende crisis te verduren. Een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter treft het zuidoosten van het land. Direct na de ramp trekken twee noodhulpteams naar het rampgebied en wordt een noodkliniek geopend.

Ondervoedingscrisis in Nigeria
© George Osodi
Vrouwen in de wachtruimte van de spoedeisende hulp in Afghanistan.
© Oriane Zerah

Juli

De voedselcrisis beperkt zich niet alleen tot de Hoorn. In het noorden van Nigeria kampt men met een gigantische ondervoedingscrisis. In voorgaande jaren hebben we niet eerder zoveel kinderen behandeld die lijden aan acute ondervoeding. Sinds januari hebben we al meer dan 50.000 kinderen in Nigeria van medische hulp voorzien.

Grote ondervoedingscrisis in Nigeria
© George Osodi
Ondervoedingscrisis in Nigeria
© Nasir Ghafoor/MSF

Augustus

Na de zwaarste regenval in 40 jaar, komt een derde van Pakistan onder water te staan. Vanuit mobiele klinieken bieden we medische zorg aan de getroffen bevolking. We delen hulpkits uit met zeep, klamboes en dekens. Voor het eerst in ons vijftigjarig bestaan starten we een noodhulpactie in Nederland.

Teams van Artsen zonder Grenzen bieden hulp aan de slachtoffers van de overstromingen
© Ahra Shoukat/MSF
Hulpkits uitdelen aan mensen in Pakistan

September

Na het geven van 449 medische en 203 psychologische consulten, stoppen we onze hulp in Ter Apel. Het aantal patiënten neemt af, net als de ernst van de aandoeningen. In Oekraïne vervoert onze medische trein al maandenlang patiënten van de frontlinie naar veiliger gebied. In totaal zijn er al meer dan 2.000 patiënten geëvacueerd.

Artsen zonder Grenzen in Ter Apel
© Olga Victorie
Medische trein van Artsen zonder Grenzen
© Andrii Ovod
Trein Oekraïne
© Andrii Ovod

Oktober

Wereldwijd zien we cholera in steeds meer landen opduiken. Zo breekt de dodelijke ziekte na 30 jaar afwezigheid opnieuw uit in Libanon. In het land leven grote groepen mensen al jarenlang dicht op elkaar in vluchtelingenkampen. Schoon drinkwater of medische zorg is er nauwelijks. Ook in Haïti verspreidt de ziekte zich snel: de cholera-uitbraak is in korte tijd vervijfvoudigd.

Cholera-uitbraak in Libanon
© Mohamad Cheblak
Cholera in Haïti
© Alexandre Marcou
Artsen zonder Grenzen in Haïti
© Johnson Sabin

November

Elke week sterven er gemiddeld twee kinderen door ziekte en ondervoeding in detentiekamp Al-Hol. De leefomstandigheden in het kamp in het noordoosten van Syrië zijn dramatisch, rapporteren onze teams in november. Onze boodschap aan de internationale gemeenschap: neem verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ruim 50.000 mensen die er worden vastgehouden.

Al Hol Syrië
© Ricardo Garcia Vilanova

December

Zo’n 50 mensen worden al maanden vastgehouden in detentiecentra in Letland. De mensen hebben zwaar te lijden onder de gedwongen opsluiting. Vooral zwangere vrouwen, kinderen en slachtoffers van (seksueel) geweld kampen met ernstige psychische klachten. We blijven opkomen voor een menswaardige behandeling van mensen op de vlucht. Nederland steunt ons daarin, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. De meerderheid vindt dat de Nederlandse overheid de verantwoordelijkheid heeft om vluchtelingen niet terug te sturen naar een onveilige omgeving, maar juist te helpen. Laten we samen in actie blijven komen voor mensen in nood. Ook in 2023.

reddingsoperaties op de Middellandse Zee
© Anna Pantelia/MSF
reddingsoperaties op de Middellandse Zee
© Anna Pantelia/MSF
Geef een kerstpakket dat levens redt

Geef een kerstpakket dat levens redt

Door oorlog en de gevolgen van de klimaatcrisis zijn veel mensen in nood. Zij hebben dringend zorg nodig. Jij kunt helpen door een kerstpakket te vullen. Welke hulpgoederen kies jij?

Vul een kerstpakket