AzG Live LIVE
De 4 maanden oude Nyawal Mabil wordt behandeld voor longontsteking en bronchitis in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Lietchuor , Ethiopië. Ten tijde dat deze foto werd gemaakt, april 2014, bevonden zich hier 40.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan.

Eerlijke prijzen voor longontstekings-vaccins

In Nederland zit dit vaccin gewoon in het Rijksvaccinatieprogramma. Toch sterft er elke 35 seconden een kind aan longontsteking. In landen waar die inenting niet zo vanzelfsprekend is.

Longontstekingsvaccins: hoe zit het?

Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK) produceren dit levensreddende vaccin tegen longontsteking. Officieel heet dit een pneumokokkenvaccin. De prijs is echter zó hoog dat miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden (driekwart van alle kinderen wereldwijd) die inentingen niet krijgen. En dat terwijl longontsteking de grootste dodelijke infectie voor kinderen is. Elk jaar sterven bijna 1 miljoen kinderen eraan, ofwel dagelijks 2.500 kinderen. Elke 35 seconden bezwijkt ergens in de wereld een kind eraan. En dat terwijl de ziekte te voorkomen is: met die inenting.

 

Wat is de prijs dan?

Dat verschilt per land. Omdat Pfizer en GSK de enige zijn die een longontstekingsvaccin hebben, kunnen zij hun eigen prijzen bepalen. Het is ook niet publiek bekend wat de prijs is voor welk land of wat de kostprijs is om het te maken. De allerlaagst mogelijke verkoopprijs is 10 dollar en alleen met een subsidie van Gavi, een alliantie die vaccins beschikbaar wil maken voor ontwikkelingslanden. Maar die prijs geldt alleen voor de armste landen. 10 dollar is bijna de helft van de totale kosten van het standaardvaccinpakket per kind (met in totaal 12 inentingen, ter vergelijking: een mazelenvaccin kost zo'n 22 cent, polio 11 cent). Het gevolg: (steeds meer) ontwikkelingslanden kunnen het vaccin niet betalen. Ook Artsen zonder Grenzen heeft grote moeite om betaalbare prijzen voor dit vaccin te krijgen. Kinderen in Indonesië, Irak, Jordanië, Libanon, Roemenië, Syrië en Thailand en nog meer landen hebben nu geen bescherming voor longontsteking. Stel je zou als particulier het vaccin willen kopen, dan is de prijs meer dan 190 dollar per kind.

 

 

Is een lagere prijs mogelijk?

Dat denken wij wel. Het is het best verkopende vaccin ter wereld, per dag verdienen Pfizer en GSK al 11 miljoen dollar aan de verkoop van dit ene vaccin. Tot nu toe heeft de wereldwijde verkoop van dit vaccin Pfizer en GSK bij elkaar al ruim 30 miljard dollar (26,5 miljard euro) opgebracht, zo blijkt uit hun eigen rapportage.

 

Is er een alternatief?

In het verleden heeft concurrentie ervoor gezorgd dat prijzen van medicijnen uiteindelijk lager worden. In India ontwikkelt een fabrikant een longontstekingsvaccin. Hij stelt dat hij het voor de véél lagere prijs van 6 dollar per kind kan verkopen. (5,45 euro voor de 3 nodige inentingen per kind). Maar, zijn vaccin zal niet vóór 2019 op de markt komen. Tot die tijd hebben Pfizer en GSK samen een monopolie. Wat het gevolg is van die hoge vaccinprijzen, onderzoekt Artsen zonder Grenzen regelmatig.

 

Hoe kan jij helpen?

Je helpt ons al door dit door te lezen. Want met interesse en betrokkenheid begint alles. Op dit moment hebben we geen petitie lopen (we hebben inmiddels al ruim 400.000 handtekeningen overhandigd). We vragen jou deze pagina en onze berichten hierover, bijvoorbeeld op Facebook en Twitter, te delen. Zodat meer mensen zich hiervan bewust zijn. Dat kan via de deelbuttons onderaan deze pagina, of gebruik deze link: www.artsenzondergrenzen.nl/afairshot Alvast bedankt!

 

Wat doet Artsen zonder Grenzen hiertegen en wat zijn de resultaten?

In ons werk worden wij dagelijks geconfronteerd met het gebrek aan adequate behandelingsmethoden. Daarom zetten wij ons in voor goede, betaalbare medicijnen en betere diagnostiek. Hiervoor hebben wij een speciale, internationale campagneorganisatie opgericht: MSF Access, www.msfaccess.org, bestaand uit medische experts en mensen die verstand hebben van beleid op het gebied van volksgezondheid.

 

  • In maart 2016 vochten wij de patentaanvraag van Pfizer op hun longontstekingsvaccin (merknaam: Prevnar13) in India aan. Pfizer kreeg toch het gewenste patent. Daarop zijn wij in november 2017 naar het hoger gerechtshof van India gestapt. In februari 2018 vindt een hoorzitting plaats.
  • In april 2016 hebben wij een petitie overhandigd aan Pfizer op hun hoofdkantoor in New York, Verenigde Staten. Ruim 400.000 mensen uit 170 landen hebben onze petitie ondertekend, waarvan 7.664 mensen in Nederland. Onze inzet: een prijs van 5 dollar per kind (4,50 euro).
  • In september 2016 kondigde GSK (GlaxoSmithKline) aan lagere prijzen voor hulporganisaties te gaan rekenen voor hun longontstekingsvaccin. Dit komt neer op 8,25 euro per kind (voor 3 inentingen).
  • Oktober 2016 ontvingen wij een aanbod van farmagigant Pfizer voor een donatie in natura. Wij hebben geweigerd. Waarom? Gratis vaccins bestaan niet.
  • In februari 2018 vragen wij het hooggerechtshof van Zuid-Korea het door het landelijke patentbureau verleende patent aan Pfizer te herzien.

 

Het kinderbedje met alle 400.000 namen (een aantal daarvan op de spijlen geschreven) en bloemen. Elke bloem symboliseert een kind dat die dag aan longontsteking is overleden: dat zullen er 2.500 in totaal zijn.

 

Strijd voor betaalbare medicijnen

Deze campagne staat niet op zichzelf. Wij maken ons voortdurend ervoor sterk dat mensen die medicijnen, vaccins of behandeling krijgen die zij nodig hebben. Zo protesteren we tegen de torenhoge prijzen van levensreddende medicijnen, pleiten we voor meer onderzoek naar, en ontwikkeling van, betere medicijnen en diagnostiek voor ziekten waar vooral mensen in arme landen aan lijden, en voor betere vormen van medische zorg. Bekijk een overzicht.

 

 

MSF Access Campaign

Deze actie voeren wij samen met onze internationale campagneorganisatie de MSF Access Campaign die zich inzet voor betaalbare medicijnen, vaccins en diagnostiek. www.msfaccess.org

 

 

* Informatie over het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma en de inenting tegen longontsteking op de website van de RIVM