Noodhulp na de verwoestende cycloon Idai

De verwoestende cycloon Idai trok op 14 maart over grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe. De schade is enorm en het dodental blijft stijgen.

Lees het laatste nieuws over onze hulp aan het getroffen gebied

 

 

Mozambique

Kuststad Beira

In Mozambique is vooral de kuststad Beira getroffen, waar 500.000 mensen wonen. Idai kwam met windsnelheden tot 200 kilometer per uur aan land, en veroorzaakte enorme overstromingen. 90% van het gebied rond Beira is verwoest: wegen zijn weggevaagd, gebouwen zijn verwoest en de stroomvoorziening en de waterleiding zijn onderbroken. In het hele land zijn zo’n 600.000 mensen getroffen.

 

Extra noodhulpteams in Mozambique                                                                                            

Er zijn weer 2 noodhulpteams aangekomen in Mozambique.                                                                       

Op dit moment maken meer noodhulpteams zich klaar om te vertrekken naar het rampgebied.

 

 

Ons noodhulpteam voor grote overstromingen

 

               

 

Ervaren noodhulpspecialisten

Onze noodhulpteams verkennen de situatie in en rond Beira en de eerste activiteiten zijn gestart. Al onze aandacht gaat nu naar het opzetten van een grootschalige hulpoperatie in het totaal verwoeste gebied. Ons eerste vrachtvliegtuig met medische hulpgoederen is inmiddels aangekomen in Beira, en meer zijn onderweg.

 

De verwoesting in Beira, Mozambique, na cycloon Idai

 

 

‘De situatie is nog ernstiger op het platteland rond Beira’, zegt onze hulpverlener in de stad. De wegen zijn er overstroomd en dorpen en steden zijn daardoor onbereikbaar voor hulpverleners. We willen goed uitzoeken waar we het hardste nodig zijn, om geen dubbel werk te doen’ – hulpverlener Claudia Aguiar

 

Hulpgoederen aangekomen

In twee van de armste en zwaarst getroffen wijken van de stad zijn we begonnen met het herstellen van twee gezondheidscentra. Binnenkort komen nieuwe teams aan die op het platteland hulp gaan bieden.

 

 

Malawi

Huizen onder water

Door zware regens, gecombineerd met regenval van cycloon Idai, zijn een aantal rivieren overstroomd. Zo’n 11.000 huizen staan daar onder water. Volgens officiële cijfers zijn er 56 doden, 577 gewonden en worden 3 mensen vermist.   

 

Inschatting medische behoeften

Ons noodhulpteam ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid in Malawi.

Samen proberen wij een inschatting te maken van de behoeften van zo’n 18.000 mensen in Makhanga. Het gaat om gezondheidsvoorzieningen, sanitaire voorzieningen en non-food artikelen.

 

Ondersteuning ziekenhuis

Onze noodhulpteams zijn gestart met activiteiten in Makhanga, in het zwaarst getroffen gebied. Het is alleen nog bereikbaar per boot of helikopter. Onze teams ondersteunen het ziekenhuis en zetten mobiele klinieken op. We bereiden water-en-sanitatie-activiteiten en de distributie van noodhulpgoederen voor.

 

Hulptransport voor de slachtoffers van cycloon Idai in Malawi

 

Schoon water

We doen er alles aan om voor schoon drinkwater te zorgen. De teams bouwen latrines en douches, testen de kwaliteit van het water en delen hygiëne-pakketten uit. Zo’n 2.000 huishoudens hebben inmiddels van ons zo’n pakket ontvangen.

 

Zimbabwe

 

Medische behoeften                                                                                                                                        

De behoeften in Zimbabwe zijn op dit moment traumazorg, behandelingen voor hiv en medicijnen voor chronische ziekten. Omdat sommige gebieden afgesloten zijn van enige toevoer aan goederen, moeten we hier rekening houden met de langetermijngevolgen. Denk hierbij aan vaccinatieprogramma’s en medicijntekorten die kunnen ontstaan.

 

District Chimanimani onbereikbaar

Cycloon Idai heeft het district Chimanimani getroffen, waar 30.000 mensen wonen. Bruggen en wegen zijn verwoest en het gebied is alleen nog bereikbaar per helikopter. We ondersteunen nu medische posten op 20 kilometer afstand van het gebied.

 

Ons medisch team onderweg in de buurt van de regio Chimanimani in Zimbabwe, die is getroffen door cycloon Idai

 

Schoon water in een noodsituatie

Het klinkt misschien gek, maar na een overstromingsramp is juist water van levensbelang. Noodhulpcoördinator Axelle Ronsse legt uit waarom.

 

 

 

Lees ook:

De vier dingen die je nu moet weten over cycloon Idai

Het verhaal van noodhulpcoördinator Gert Verdonk uit Beira

 

Wat kan jij doen?
Wij kunnen ons werk niet doen zonder jouw steun. Samen staan we sterker voor mensen in nood. Help ons de boodschap verspreiden of doneer.