Arts Florien Oudenaarden onderzoekt de 11-jaar oude Kuong Chol. Hij wordt behandeld voor een maagontsteking. Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Nasir, Zuid-Sudan. April 2012. © Brendan Bannon

Tropenarts Florien

Florien Oudenaarden (33) heeft al 6 missies voor ons gedaan als tropenarts en medisch teamleider. Vanaf nu is zij lid van ons noodhulpteam, het team dat vaak als eerste naar crisisgebieden gaat.

Waar heb je allemaal gewerkt?

Ik heb tot op heden 6 missies gedaan. Mijn eerste was in 2011, in Sri Lanka na de oorlog. Daarna in een middelgroot ziekenhuis middenin ruraal Zuid-Sudan en in 3 vluchtelingenkampen in het noorden van Zuid-Sudan. In 2013 werkte ik in Syrië, daarna volgde de Centraal-Afrikaanse Republiek, en ik heb net een maand in Oost-Congo ingesprongen. Vanaf nu ben ik lid van het noodhulpteam, wat zoveel inhoudt dat ik continu uitgezonden zal worden als er een noodsituatie is, dus bijvoorbeeld als gevechten oplaaien, mensen massaal op de vlucht slaan, of er een grote uitbraak van een dodelijke ziekte is.

 

Waarom Artsen zonder Grenzen

Met Artsen zonder Grenzen kan ik werken waar het het hardst nodig is. In noodsituaties zijn ze er als eerst en blijven ze het langst. Het is een organisatie met veel ervaring in noodhulp. Logistiek, bevoorrading en veiligheid zijn goed geregeld, waardoor je als arts optimale mogelijkheden hebt om datgene te doen waarvoor je gekomen bent: patiënten helpen.

 

Arts Florien Oudenaarden op haar ronde in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Nasir, Zuid-Sudan. April 2012. © Brendan Bannon

 

En waarom het noodhulpteam?

Ik werk graag waar de nood het hoogst is en houd van het dynamische, uitdagende werk. Je maakt veel mee en kunt veel doen voor mensen die door heel moeilijke tijden gaan.

 

Hoe reageerde je omgeving toen je besloot voor Artsen zonder Grenzen te gaan werken?

De specialisatie tot tropenarts duurt ruim 2 jaar, dus ze hadden veel tijd om aan het idee te wennen. Toen ik eenmaal begon waren de reacties gelukkig positief.

 

Hoe houd je jezelf iedere dag gemotiveerd?

Mijn motivatie om elke dag weer zo hard en lang te werken zijn de patiënten die je nu eenmaal altijd wil helpen en onze lokale staf, die vaak zelf in een tentje in een kamp wonen en van alles hebben meegemaakt en toch elke dag weer, vaak met een lach, op het werk komen en met ons keihard doorwerken. Wij gaan na een paar maanden weer naar onze luxe thuis, zij blijven.

 

Wat zijn cruciale eigenschappen in jouw functie?

Flexibiliteit, positieve dingen en mogelijkheden blijven zien, stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, teamplayer zijn.

 

Wat heb je geleerd van je werk?

Je leert continu en overal. Ik had dat eigenlijk nooit zo in de gaten, totdat je mensen gaat inwerken die voor het eerst met Artsen zonder Grenzen op missie zijn. Dan zie je ineens dat je toch wel veel geleerd hebt over hoe je dingen aanpakt, hoe te werken in verschillende culturen en over alle ziektes en aandoeningen die je tegenkomt en hoe die te behandelen met beperkte middelen.

 

Dokter Florien Oudenaarden aan het werk in Bossangoa, Centraal-Afrikaanse Republiek. Na hevige gevechten stroomden de gewonden en vluchtelingen binnen, zowel christenen als moslims. © Ton Koene

 

Welke patiënt zul je nooit vergeten?

Ik werd ’s nachts geroepen: er was een patiënt in het ziekenhuis in Bossangoa, Centraal-Afrikaanse Republiek, die geopereerd moest worden. Dat moest hij zeker: hij had een speer in zijn buik en hetgeen dat normaal in de buik hoort te zitten kwam naar buiten. Het zag er niet goed uit. Na een langdurige operatie lukte het de speer te verwijderen en inwendige organen zo goed mogelijk te herstellen. Het bleef spannend, want de speer zat zo diep richting het bekken dat ik niet overal bij kon en dit was een operatie die ik nog nooit eerder gedaan had. Maar als ik niets deed zou de patiënt zeker overlijden. Toen ik de volgende dag op onze intensive care kwam lag deze man met een grote lach op zijn gezicht naar me te zwaaien. Ongelooflijk. Na enige tijd is deze man helemaal hersteld en in goede gezondheid weer terug naar huis gegaan. Het blijft altijd spannend en eng als je zelfstandig die grote operaties moet doen die in Nederland alleen in gespecialiseerde traumacentra gedaan worden, maar als het dan toch weer lukt met de beperkte middelen die we in het veld hebben…zo’n bijzonder gevoel: weer een leven gered.

 

Wat heeft je het meest aangegrepen?

In het noorden van Syrië waren alle scholen en andere grote gebouwen overspoeld door vluchtelingen op zoek naar een veiliger heenkomen. Dit waren allemaal ontwikkelde, nette mensen die voorheen een huis, een baan en mobiele telefoons hadden. Nu woonden ze in voortdurende angst, opeen gepropt in een smeerboel. Wij hadden een geweldig team van lokale helden die de toiletten telkens ontstopten en schoonmaakten. Eén van hen, een man, was zijn vrouw, twee van zijn kinderen en zijn laatst overgebleven zoon verloren. Hij was niet meer in staat om te praten. Hij vond weer zin in het leven door anderen op deze manier te helpen. Zo bijzonder om te zien hoe iemand vol overgave zulk smerig, maar belangrijk werk kan doen.

 

Tips voor aankomende artsen?

Leer wat woorden in de lokale taal zodat je met patiënten kunt communiceren en het is altijd lachen voor iedereen als de buitenlandse dokter nieuwe woorden leert. Breng tijd door met de lokale staf en speel met de kinderen in het ziekenhuis. Dit is goed om je stress te verlichten en het leert je om de staf, de patiënten en de situatie waarin ze zich bevinden beter te begrijpen. De samenwerking en het resultaat is zó veel beter en leuker als je hierin investeert.

 

 

Dokter Florien Oudenaarden (midden) loopt samen met chirurg Jonathan Pey en verloskundige Dominique Luypaers naar het ziekenhuis in Bossangoa, Centraal-Afrikaanse Republiek. April 2014. © Ton Koene

 

Waar kun je niet zonder?

De andere internationale hulpverleners. Niet alleen voor het werk, maar ook vanwege de gezelligheid en steun. En, praktisch in het veld: mijn iPhone, met alle apps: Oxford Tropical en Clinical Medicine, MSF Clinical Guidelines, zaklantaarn, Frans woordenboek, calculator, muziek, internet, Skype en WhatsApp.

 

September 2015