MSF/Joao Beirao

Cycloon Idai: De 4 dingen die je nu moet weten

Cycloon Idai heeft de afgelopen week een noodsituatie aangericht in het zuidoosten van Afrika. Gebieden in Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn ernstig getroffen.

Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden en hebben dringend hulp nodig. Onze teams zijn er aanwezig en zien met eigen ogen de omvang van de ramp. Lees hier de 5 dingen die je moet weten over cycloon Idai.


1. De dammen zijn geopend

Het is blijven regenen en het water is daardoor op veel plaatsen blijven stijgen met meer overstromingen als gevolg. Om te voorkomen dat dammen doorbreken, zijn verschillende dammen gedeeltelijk geopend om de druk te verlichten.  Waarschijnlijk worden er in de komende dagen meer geopend. Dit is een begrijpelijke actie, het barsten van de dammen zou nog veel erger zijn, maar de gevolgen ervan kunnen ernstig zijn. Als er noodgedwongen meer dammen worden geopend, is de omvang van potentiële overstromingen beangstigend. Hoeveel overstromingen? We weten het niet zeker, maar we verwachten dat deze noodmaatregel ook ernstige gevolgen gaat hebben.

 

 


2. Er is weinig toegang tot medische zorg

Door de cycloon zijn veel ziekenhuizen erg moeilijk bereikbaar. Een enorme uitdaging voor alle patiënten en hulpverleners in het getroffen gebied. We zijn momenteel bezig de daken van twee ziekenhuizen te herstellen, maar twee ziekenhuizen is lang niet genoeg voor een stad waar 500.000 mensen wonen. Omdat zoveel infrastructuur is beschadigd, is het voor het de overheid een grote uitdaging om de essentiële zorgvoorzieningen weer draaiende te krijgen.

 

3. Schoon drinkwater is een grote zorg

De overheid is erin geslaagd om een ​​generator naar Beira te krijgen. Zodra de generator geïnstalleerd is zou het in theorie de gemeentelijke waterzuiveringsinstallatie in staat moeten stellen opnieuw te kunnen functioneren. Maar de mensen in de armere wijken hebben waarschijnlijk geen gemakkelijke toegang tot deze watervoorziening, dus er is een risico dat mensen niet kunnen worden voorzien van schoon drinkwater. Mensen zijn dan gedwongen vervuild water te drinken, waardoor ze erg ziek kunnen worden.

 

4. We schalen onze aanwezigheid flink op

We vermoeden dat mensen in gebieden buiten Beira, de hardst getroffen stad in Mozambique, zich in een kritieke situatie bevinden. We sturen nog meer gespecialiseerde noodteams naar het gebied, om de activiteiten te kunnen opzetten die het hardst nodig zijn.

 

Wij houden je op de hoogte over de ontwikkelingen van de situatie. Houd onze social media en website in de gaten voor de laatste updates.