© MSF

Myanmarese held

Psycholoog Antoine van Sint Fiet blogt vanuit standplaats India. Dit keer: over een held uit Myanmar.

Vorige keer schreef ik over hevige overstromingen in Manipur, in het oosten van India. Door deze lokale natuurramp was onze kliniek in de plaats Moreh volledig afgesloten geraakt. Toevoerwegen waren vernield of geblokkeerd en communicatie was moeilijk. Ook over de grens in Myanmar hadden de overstromingen voor grote verwoestingen gezorgd. Daardoor konden onze hiv- en tuberculosepatiënten uit Myanmar niet naar de kliniek in Moreh komen. Maar zij hebben wel medicijnen nodig voor hun behandeling.

 

Goud waard

We hadden gelukkig telefonisch contact met een Myanmarese jongeman. Hij had ons al eens eerder geholpen en ook nu bleek hij goud waard. Hij had namelijk op eigen initiatief 64 patiënten, die wonen in zeer afgelegen dorpen, gemobiliseerd om zo hun gegevens te verzamelen. Met de informatie van de patiënten is hij aan de tocht naar onze kliniek begonnen. Dit is een tocht van flink wat kilometers, waarbij hij vijf rivieren over moest. Alle bruggen en boten waren verwoest. Sommige stukken water is hij overgekomen met zelfgemaakte vlotjes. Andere is hij overgezwommen of doorgelopen waar dat kon.

 

‘Onze staf was volledig verrast’

 

Verrast

De jongen vertrok vroeg in de ochtend. Laat in de middag kwam hij aan bij onze kliniek. Onze staf was volledig verrast toen hij plots binnenliep. Zij hebben daarna in opperbeste stemming tot laat in de avond met iedereen doorgewerkt om voor alle 64 patiënten de goede medicatie met de juiste dosering voor de komende twee maanden te prepareren in waterdichte verpakkingen.

 

Pakketjes

De volgende dag vertrok de jongen weer in alle vroegte, met alle pakketjes op zijn rug, terug naar zijn eigen dorp. Alle 64 patiënten hebben ondanks de zware omstandigheden na deze natuurramp hun behandeling kunnen vervolgen en volhouden. Allemaal dankzij deze held.

 

Oktober 2015


afbeelding van Antoine van Sint Fiet Geschreven door: Antoine van Sint Fiet
Antoine van Sint Fiet werkt als psycholoog voor Artsen zonder Grenzen. 'Omdat ieder mens recht heeft op hulp. Naast medische zorg ook psychologische of sociale hulp als dat nodig is.'